Kepponen voi koitua kalliiksi – kananmunien heittely täyttää rikoksen tunnuspiirteet

Kananmunien heittely talon seinään täyttää rikoksen merkit, vaikka kyse olisi vain kepposesta. Vanhempi konstaapeli Jussi Honkanen kuitenkin kehottaa ymmärtäväisyyteen halloweenina.

Kotimaa
Musta, korkea, noitamainen hattu kuvattuna vaaleaa taustaa vasten.
Britta Pedersen / EPA

Halloweenina hätäkeskukseen tulee toisinaan puheluita kummista mustiin pukeutuneista hahmoista, jotka soittelevat ovikelloja. Usein soittaja on ikääntynyt henkilö, joka ei halloweenista ole tietoinen.

Toisinaan myös halloween-kepposet päätyvät rikosilmoitusten listalle.

Sakko voi olla samaa luokkaa kuin lievästä ylinopeudesta.

Ylikomisario Jussi Honkanen

– Jos ei ole karkkia tullut, kananmunia on heitelty kiitoksena talon seinään. Se kirjataan lieväksi vahingonteoksi, kertoo vanhempi konstaapeli Jussi Honkanen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Vaikka rikosilmoituksia keppostelusta Honkasen mukaan tulee harvoin, kananmunien tai vessapaperin heittely talon seinille täyttää rikoksen tunnuspiirteet. Rangaistukseksi rikkeestä voi saada sakkorangaistuksen.

– Yleensä keppostelijat ovat alle 15-vuotiaita, mutta jos rikosoikeudellisesti vastuussa olevista henkilöistä puhutaan, sakko voi olla samaa luokkaa kuin lievästä ylinopeudesta, Honkanen toteaa.

Järkevintä sopia kepposista keskenään

Halloweeniin kuuluu pieni keppostelu. Kepposiin suhtautuminen on kuitenkin pitkälti vastaanottajan huumorintajusta kiinni. Vanhempi konstaapeli Jussi Honkanen muistuttaa, että asiasta keskusteleminen on usein rikosilmoitusta parempi vaihtoehto.

– Paras vaihtoehto on anteeksipyyntö, ja että pystyttäisiin sopimaan kiista asianomaisten kesken.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.