Hyppää sisältöön

Route Couture – taidetta raadoista

Suomen käsityön museossa avautuva Route Couture -ryhmän näyttely esittelee valtateiden varsilta kerättyjen yliajettujen eläinten jäännöksistä tehtyjä vaatteita. Raatomuodilla tekijät haluavat kyseenalaistaa esimerkiksi turkiseläinten tarhauksen ja koetella nykyisiä kauneuskäsityksiä.

RAATOTAITEILIJAT ROUTE COUTURE
Yliajettua supia suoraan ysitieltä! Katso roadkill-henkinen muotinäytös.

Route Couture -ryhmä ottaa yliajetuista eläimistä tehdyillä muoti- ja taideteoksillaan kantaa muotiteollisuuteen, markkinatalouteen ja nykyihmisen luontosuhteeseen.

Leena Pukki: Korppiasu. Kuva: Minea Koskinen ja Meeri Koutaniemi / Suomen käsityön museo

Route Couture -ryhmän taiteilijat ovat Leena Pukki, Karoliina Paappa, Stina Riikonen ja Lari Lätti. Ryhmän jäsenet Leena Pukki ja Karoliina Paappa valloittavat Suomen käsityön museon Aulagallerian Route Couture -installaatiolla.

Route Couture -turkisten materiaalina käytetty yliajettu eläin korjataan talteen samalla kun teiden varsilta siivotaan roskat. Projekti pohtii elämän arvostusta ja arvottamista ylentämällä jätteen asemassa olevan ruumiin arvostettavaan muotoon.

– Olemme antaneet kuolleelle eläimelle toisenlaisen kohtalon kuin jäädä tien varteen roskan asemaan, linjaa Leena Pukki.

– Ei tämän eettisempiä pysty tekemään! Nämä eläimet ovat kuitenkin saaneet elää vapaana luonnossa, lisää Karoliina Paappa.

Taideprojektilla halutaan myös kyseenalaistaa käsityksiä ylellisyydestä ja kauneudesta. Route Couture- teos kommentoi etenkin mainoskuvaa yrittäessään myydä puolimätää eläintä arvokkaana turkiksena.

– Onhan tämä meidänkin mielestä ollut vähän yrjöttävää. Ehkä se liittyy siihen, ettei taide ole pelkästään kaunista, Pukki kertoo.

Tiemies oudoksuu raatovaatteita

Joillekin yliajetut eläimet ovat työn arkea. YIT:n työnjohtaja Jani Sihvonen käy aika ajoin hakemassa yliajettuja eläimiä pois teiltä.

Jani Sihvonen Kuva: Riika Raitio / Yle

– Meiltä lähtee joko aliurakoitsija tai oma työntekijä tien päälle saatujen vihjeiden perusteella. Eläin poistetaan tieltä, ja jos maa on sulaa, se haudataan lähelle puuston rajaan, hän sanoo.

Ilmoituksia kuolleista eläimistä ei juuri tule.

– Niistä joita tulee, suurin osa koskee supikoiria, Sihvonen sanoo.

Ajatus taiteen tekemisestä yliajetuista eläimistä oudoksuttaa Sihvosta.

– Itse en lähtisi tekemään taideta raadoista. Ne eivät yleensä ole kovin näyttäviä, ja jotenkin se ajatus vain tuntuu pahalta. Toisaalta, onhan se kierrätystä, hän toteaa.

– En kovin äkkiä pukeutuisi raatovaatteeseen, ihan jo mahdollisten eläintautienkin takia, Sihvonen jatkaa.

Voit kertoa oman näkemyksesi raatovaatteen eettisyydestä Ylen nettikeskustelussa.

Route Couture -näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 31.10.-7.12.2014.

Supiliivi Leena Pukin valokuvasarjasta HAIR. Kuva: Leena Pukki / Suomen käsityön museo
.
.