Tampereen uintikeskuksen allas pitää jo vettä – katso miltä ensi kesänä aukeavassa hallissa näyttää

Tampereen uintikeskuksen ison altaan odotettua huonompi kunto maksoi 2 miljoonaa euroa ja 8 kuukautta lisää remonttisulkua. Tamperelaiset odottavat jo vesijuoksuvyö valmiina pääsyä muuten valmiisiin tiloihin.

Kalevan uimahallin isoa allasta koetäytettiin.
Tampereen uintikeskuksen 50 metrin allas on vielä laatoitusta vaille, muut tilat ovat jo valmiina ottamaan uimarit vastaan.

Aina kun jotain revitään auki, voi paljastua uuttakin korjattavaa. Näin kävi Tampereen Uintikeskuksen remontissa.

Uimahallin kruunu on 50 metrin kahdeksanratainen allas, joka voidaan jakaa hydraulisen nostosillan avulla kahteen erilliseen altaaseen.

Remontin aikana altaan betonirakenteissa ilmeni harvinainen alkalikiviainesreaktio, joka aiheuttaa lujuuskatoa. Hapertunut betoni piti piikata pois ja valaa uusi tilalle.

Nyt allas on koetäytetty vedellä ja seuraavaksi odottaa laatoitus pohjatöineen.

– Lokakuun alussa alettiin täyttämään allasta vedellä. Siinä meni viikko ja 3 000 kuutiota. Kaksi viikkoa pidettiin vettä ja nyt on tyhjennyksen aika. Muutamia pieniä halkeamia on tullut, mutta ne saadaan korjattua, rakennuttajainsinööri Panu Hirvonen kuvailee testiä, jossa allas todettiin vesitiiviiksi ja kuormituksen kestäväksi.

Kahden miljoonan lisäkustannus

Rapautuneen altaan korjaaminen kävi kaupungille kalliiksi. Lisämenoarvio oli noin 2 miljoonaa ja koko remontin kustannus nousee noin 12,5 miljoonaan euroon.

Lisäharmina on käyttösulun pidentyminen. Uintikeskuksen uusi siipi on ollut koko ajan uintiseurojen harjoituskäytössä, mutta muut uimarit pääsevät Kalevaan uimaan vasta ensi kesäkuussa. Alunperin polskimaan piti päästä jo tänä syksynä.

– Betonin kuivuminen on nyt se kysymysmerkki: kuinka pian saamme kuivatettua altaan siihen kosteustasoon, että vesieritys voidaan kiinnittää altaan pintaan, Hirvonen pohtii.

Kaikki muut tilat olisivat valmiina käyttöön vaikka jo huomenna. Katso video, josta selviää millaisiksi tilat ovat peruskorjauksessa muuttuneet.

Tampereen uintikeskus on ollut remontin takia suljettuna toukokuusta 2013. Uimahalli rakennettiin Kalevaan vuonna 1979.