Oulun yliopiston rehtori: Lukuvuosimaksuilla ei rikastuta

Oulun korkeakoulujen johto ja opiskelijat eri mieltä lukuvuosimaksujen tarpeellisuudesta. Opiskelijoiden mielestä lukuvuosimaksut romahduttavat kaupungin kansainvälisyyden, kun rehtorien mukaan maksut voivat jopa lisätä sitä.

Kotimaa
Oulun yliopisto
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Oulun korkeakoulujen johdossa suhtaudutaan myönteisesti hallituksen suunnittelemiin lukuvuosimaksuihin. Hallitus suunnittelee EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille vähintään 4000 euron suuruista lukuvuosimaksua. Opetus- ja kulttuuriministeriön luonnos lähti lausuntokierrokselle eilen. Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso suhtautuu EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukuvuosimaksuihin myönteisesti. – Koulutusviennillä ei ole taloudellista merkitystä, jos se on ilmaista, Paaso sanoo. Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen ei usko, että lukuvuosimaksuilla tullaan rikastumaan, mutta ne voivat edistää kansainvälistymistä. – Nykyinen lainsäädäntö haittaa yhteistutkintoon johtavien koulutusohjelmien laatimista. Valtaosa ulkomaisista yliopistoista perii lukukausimaksuja ja meidän järjestelmämme on täysin erilainen, Lajunen sanoo. – Emme saa esimerkiksi antaa ulkomaisen yliopiston kanssa yhteistutkintoa, jos partneri perii lukuvuosimaksua omilta opiskelijoiltaan.

"Markkinointiin ei ole panostettu tähänkään mennessä"

Opiskelijajärjestöjen mukaan asia on päinvastoin: lukuvuosimaksut romahduttaisivat korkeakoulujen kansainvälisyyden. – Jos Oulun yliopistossa olisi lukukausimaksut, niin koulutusohjelmien markkinointiin pitäisi investoida todella paljon rahaa. Markkinointiin ei ole panostettu tähänkään mennessä, sanoo Oulun yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden ja järjestöasioiden asiantuntija Juuli Juntura. – Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä on tippunut Ruotsissa ja Tanskassa, missä lukukausimaksut on otettu jo käyttöön. Tulotkin ovat menneet apurahajärjestelmän hallinnointiin, Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Markus Mäkitalo kertoo. Jos lukuvuosimaksut otetaan käyttöön, korkeakoulujen tulee luoda EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville vähävaraisille opiskelijoille oma apurahajärjestelmä. Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajusen mukaan järjestelmässä riittää jalostettavaa.

– Esimerkiksi hyvin menestyneiden opiskelijoiden stipendi voisi olla, että lukukausimaksua ei peritä. Yliopistoilla on säilytettävä oma harkinta tässä asiassa.