Miksi Oulun Ideapark saa olla auki pyhäinpäivänä?

Oulussa perjantaina avattava Ideapark on saanut poikkeusluvan pitää ovensa auki pyhäinpäivänä lauantaina. Aukiolo pyhäinpäivänä on ihmetyttänyt oululaisia muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle

Lapin aluehallintoviraston lakiasiainpäällikkö Keijo Mattila, miksi Ouluun avattava Idepark saa olla auki pyhäinpäivänä?

– Aluehallintovirasto on katsonut hakemuksen perustelluksi. Perusteena on ollut, että Ideapark Oululla on avajaiset, jotka herättävät kuluttajien kiinnostuksen ja ainakin hetkellisesti lisäävät kulutuskysyntää. Tämä on lain edellyttämä peruste myöntää poikkeuslupa. Kauppakeskuksen avajaiset on yleisötapahtuma ja erityisen suurisuuntainen tapahtuma oheistapahtumineen.

Millä perusteella kaupan saa pitää pyhäinpäivänä auki?

Itse pyhäinpäivä ei ole peruste, vaan se sattuu olemaan sellainen pyhäpäivä, jonka aikana kauppojen pitäisi olla normaalisti kiinni. Meillä on laissa eri syitä tai perusteita myöntää poikkeuslupa. Jos joku niistä soveltuu ja me katsomme, että hakijan perusteet ovat riittäviä, lupa voidaan myöntää. Perusteet ovat laissa: liikkeen sijaintiin, matkailuun, yleisötapahtumaan tai vastaavaan tilanteeseen liittyvä tekijä, joka liittyy palvelujen kysyntään.

Kuinka paljon kaupoilta on tullut hakemuksia pitää pyhäinpäivänä ovet auki?

Tilasto ei ole nyt saatavilla, mutta hakemuksia tulee ympäri Suomea. Yleisimmin haetaan lupaa pitää kauppa auki loppiaisena joulun jälkeen. Meillä on hyvin eri tyyppisiä tapauksia, missä lupia haetaan. Pyhäinpäivä kriteerinä ei ole mitenkään relevantti. Meillä on toki tilanteita, että kauppa voi olla läpi vuoden joka päivä auki. Esimerkiksi Helsingin asematunnelin kauppa ja Helsingin lentoaseman kaupat ovat joka päivä auki.

Zeppelin ei ole hakenut aukioloa pyhäinpäiväksi

Kempeleen Zeppelinin kauppakeskus ei ole hakenut koskaan lupaa pitää ovia auki pyhäinpäivänä.

– Zeppelinin kannalta pyhäinpäivä ei ole kaupallisesti merkittävä aika. Esimerkiksi loppiainen on merkittävämpi. Loppiaisena olemme hakeneet lupaa olla auki. Se on joulun jälkeisessä ajassa merkittävä kaupallinen päivä, Zeppelinin kauppakeskuksen päällikkö Veli-Pekka Mäkinen sanoo.

Ideaparkin myötä Oulun seudun kauppakeskuskilpailu kiristyy, kun talousalueelle tulee Zeppelinin lisäksi toinen keskus.

– Tietysti kilpailuasetelma muuttuu merkittävästi, sillä meillä ei ole aiemmin varsinaista kilpailijaa ollut. Tämä uusi avaus on merkittävä, Mäkinen arvioi. Hän uskoo, että kahdelle kauppakeskukselle riittää jatkossa asiakkaita.

– Kysyntää varmasti on. Ihmiset haluavat tehdä ostoksensa sisätiloissa ja luulen, että tässä vaikeassa taloustilanteessa kauppakeskukset selviävät voittajina.