1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Jyväskylässä tehdään avaruustutkimusta betoniluolassa

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on vajaat kymmenen vuotta tehty yhteistyötä Euroopan avaruusjärjestö ESAn kanssa. Yliopiston hiukkaskiihdyttimellä testataan avaruusluotaimen osien kestävyyttä avaruuden olosuhteissa.

Kuva: NASA / JPL / University of Arizona

Jyväskylän ja avaruusjärjestön yhteistyö tiivistyi kaksi vuotta sitten, kun ESA julkisti uuden projektinsa. Siinä tavoitteena on lähettää satelliitti tutkimaan Jupiterin kuita. Fysiikan laitoksella on käytössä Kuopion yliopistollisesta sairaalasta tuotu laite, jota nyt sovelletaan avaruustutkimuksen käyttöön.

Tutkimus on pitkäjänteistä työtä.

Taiteilijan näkemys Juice-luotaimesta. Kuva: ESA/AOES

– Tämä Juice -satelliitti on määrä laukaista vuonna 2022, ja se lähtee tutkimaan Jupiterin kolmea suurinta kuuta. Ne ovat jäisiä kuita, ja tarkoitus on kartoittaa onko niiden jääkerroksen alla elämää, sanoo tutkimusjohtaja Ari Virtanen.

Satelliittien lähettäminen on kallista puuhaa, ja Juice -luotain liikkuu miljardiluokassa. Asiat on siis tutkittava tarkkaan ennen kuin luotain lähetetään matkalleen. Jupiterin etäisyys maasta vaihtelee runsaan 600 miljoonan kilometrin ja runsaan 900 miljoonan kilometrin välillä.

– Pelkkä matka kestää kahdeksan vuotta ja sen jälkeen satelliitin pitäisi toimia vielä kolme vuotta. Jupiterin ympärillä on eritäin voimakas elektronivyö, joka tulee pommittamaan satelliittia ankarasti, eli komponenttien täytyy olla todella kestäviä, Virtanen toteaa.

Pikaohjeita satelliitille ei voi antaa, sillä Jupiterin ja Maan ollessa lähimpänä toisiaan, valolla kestää yli puoli tuntia taittaa matka Jupiteriin. Vertailun vuoksi Kuu on runsaan valosekunnin päässä, ja Mars lähimmillään neljän valominuutin päässä.

Jyväskylän säteilytysasema on liki ainutlaatuinen laboratorio Euroopassa, ainoastaan Begiasta löytyy vastaavia tutkimuslaitteita. Jupiterin kuita tutkivaan projetiin mukaanpääsy olisi iso sulka jo ennenstään arvostetun ja kysytyn säteilytysaseman hattuun.

Ari Virtasta haastatteli Yle Keski-Suomelle Titta Puurunen