Nettivideo paljastaa naisten kokeman ahdistelun New Yorkissa

Yhdysvaltalaisen kansalaisjärjestön video, jossa näkyy naisten Manhattanilla kokema ahdistelu, on kerännyt miljoonia katsojia ja herättänyt yhdysvaltalaismedian huomion.

Ulkomaat
Kuva nettivideolta.
Yhdysvaltalaisen kansalaisjärjestön video, jossa näkyy naisten Manhattanilla kokema ahdistelu, on kerännyt miljoonia katsojia ja herättänyt yhdysvaltalaismedian huomion.

Yhdysvaltalaisen Hollaback!-kansalaisjärjestön YouTube-sivustolle lataama video on saanut yli 15 miljoonaa katsojaa parissa päivässä. Myös yhdysvaltalaismedia on kiinnostunut aiheesta laajasti.

Videolla näkyy, miten kymmenet miehet huutelevat ehdotuksia ja kommentteja New Yorkissa kadulla kävelevälle naiselle.

Kaksiminuuttiseksi editoidulla videolla esiintyy 24-vuotias näyttelijä Shoshana B. Roberts, joka käveli Manhattanin kaduilla yhteensä kymmenen tunnin ajan tavallisissa vaatteissa sanomatta sanaakaan. Videota kuvattiin usean päivän aikana.

Yli sata miestä huuteli ehdotuksia Robertsin perään. Osa miehistä lähti jopa seuraamaan häntä. Eräs miehistä kävelee hänen rinnallaan useiden minuuttien ajan sanomatta sanaakaan.

Robertsin poikaystävä elokuvantekijä Rob Bliss kiinnitti piilokameran reppuunsa ja käveli tämän edellä kadulla.

Videolla ei näy, miten joku puristeli takapuoltani kuukausi aiemmin tai tarttui minuun kadulla.

Shoshana B. Roberts

Voittoa tavoittelematon Hollaback! on järjestö, jonka tarkoituksena on lopettaa naisten, värillisten, seksuaalivähemmistöjen ja nuorten ahdistelu kadulla.

Hollaback! työskentelee yhdessä New Yorkin metropolialueen joukkoliikenneyhtiön kanssa ja kiertää muun muassa kouluissa valistamassa oppilaita ahdistelusta.

Kaksi minuuttia ei riitä paljastamaan kaikkea

Roberts sanoi, että paljon heidän kuvaamaansa materiaalia jäi käyttämättä.

– Emme voineet julkaista kaikkea kuvaamaamme materiaalia kahden minuutin videossa. Kuvasimme niin paljon sellaista, mikä ei päätynyt videolle ja kyse on vain yhdestä päivästä, Roberts sanoi.

– Videolla ei näy, miten joku puristeli takapuoltani kuukausi aiemmin tai tarttui minuun kadulla, hän jatkoi.

Hollaback! sanoo, että vaikka osa huudoista voi tuntua harmittomilta, niillä on silti haitallinen vaikutus ja se kasaantuu ulkonäköä kommentoivien huutojen toistuessa päivästä toiseen.

– Haluan, että ihmiset näkevät videon, ja ajattelevat ”Hyvä ihme!”. Toivottavasti ihmiset videon nähtyään pysähtyvät ajattelemaan, miltä jatkuva huutelu tuntuu, järjestön johtaja Emily May sanoi New York Post -lehdelle.

Tekijöille sataa kiitoksia, kritiikkiä ja uhkauksia

Robertsin mukaan jatkuva ehdottelu häiritsee hänen päivittäistä elämäänsä ja luo huomattavaa stressiä.

– Toisinaan kävellessäni kadulla hymyilen ihmisille ja vastaan tervehdyksiin ja näytän, että olen avoin keskustelulle – mutta vain keskustelulle. Toisina päivinä kävelen kadulla aivan kuin videolla. En katso vastaantulijoita silmiin, en hymyile ja kävelen vähän kumarassa. Kaikki viittaa siihen, että en halua, että minua lähestytään millään tasolla, mutta se ei usein auta. Ja tilanteet voivat kiristyä nopeastikin ja on pakko ajatella, miten voisin suojella itseäni, Roberts sanoi.

– Minä olen näyttelijä ja osaan itsepuolustusta, olen harjoitellut sitä yhdeksänvuotiaasta saakka, mutta olen silti peloissani. En pysty kuvittelemaan, miltä muista naisista tuntuu.

Robertsia on ahdisteltu aiemmin seksuaalisesti ja hänen kimppuunsa on käyty. Hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi projektiin ja sanoo olevansa ällistynyt, miten paljon positiivista palautetta video on saanut.

Myönteisen palautteen lisäksi filmin tekemiseen osallistuneet ovat saaneet kuitenkin myös kritiikkiä, muun muassa siksi, että lähes kaikki videolla huutelevat miehet ovat latinoja tai afrikkalaisamerikkalaisia. Roberts itse on saanut jopa suoranaisia uhkauksia, jotka hän aikoo ilmoittaa poliisille.

– Kritiikki ja uhkaukset osoittavat, että osuimme herkkään paikkaan. Tämä on jotain, johon pitää puuttua ja me olemme vain yksi askel pitkällä polulla, Roberts sanoi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset