1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ähtärissä selvitetään mahdollisuudet tuoda eläinpuistoon jättiläispanda

Ähtärissä selvitetään loppusyksyn aikana mahdollisuudet tuoda eläinpuistoon jättiläispanda Kiinasta. Pandan tuomisesta Suomeen johonkin eläintarhaan on keskusteltu torstaina maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä kokouksessa.

Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski. Kuva: YLE / Anne Rahjola

Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski sanoo, että jättiläispanda olisi kova vetonaula eläinpuistoon. Seppäkosken mukaan hanke on kuitenkin sellaisessa vaiheessa, että on aivan liian aikaista arvioida, voiko jättipandan tuonti toteutua.

– Nyt tehdään hankesuunnitelma ja joulukuussa palaveerataan seuraavan kerran maa- ja metsätalousministeriössä. Mutta selvähän on, että ei ministeriössä istuttaisi, jos ei oltaisi vakavissaan tämän asian kanssa.

Ministeriön palaveriin osallistuivat edustajat myös Korkeasaaren ja Ranuan eläintarhoista.

– Pandan tuominen Suomeen ei ole todellakaan yksinkertainen asia, sanoo Seppäkoski.

Korkeasaaren eläintarhassa on jo laskettu, että panda maksaisi eläintarhalle miljoonan vuodessa. Kiina ei myy jättiläispandoja, vaan lainaa niitä miljoonan dollarin vuosihintaan. Kustannuksia koituisi myös uusista tiloista ja ruokinnasta.  Pandat syövät bambua, jota ei kasva Suomessa.

Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellströmin totesikin torstaina Aamu-tv:n haastattelussa, että Korkeasaari ei kilpaile jättiläispandasta Ähtärin ja Ranuan kanssa. 

Erittäin uhanalaisia jättipandoja on muutamissa Euroopan eläintarhoissa. Jos Ähtäriin päätettäisiin hankkia panda, eläimen saaminen Suomeen saattaisi Mauno Seppäkosken mukaan kestää jopa useita vuosia.