Räty ärtyi: Tuomiojan puheet yksityistämisestä pelottelua ja vaalikampanjaa

Hallituksen sisäinen nokittelu näyttää kiihtyvän eduskuntavaalien lähestyessä. Laura Räty sanoo olevansa aina valmis keskustelemaan Erkki Tuomiojan ja muiden sosiaalidemokraattien kanssa hyvinvointivaltion uudistamisesta.

politiikka
Laura Räty
Laura RätyYle

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) kimpaantui ministerikollega Tuomiojan arvostelusta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) tylytti hallituskumppaneitaan Demokraatissa torstaina. Tuomioja katsoi kokoomuksen ajavan koko ajan kansalaisten eriarvoisuutta lisääviä asioita, kuten yksityistämistä ja ulkoistamista. RKP:tä hän kutsui kokoomusta myötäileväksi apupuolueeksi.

– Yksityistäminen on vain hieno pelottelutermi. Näyttää siltä, että sosiaalidemokraatit ovat aloittaneet vaalikampanjan, ja pelottelupuheet aiemmin kuin olisi arvannut. Tuomiojan kommentit sopivat hyvin tähän vanhanaikaiseen retoriikkaan. Sosiaalidemokraattisessa retoriikassa julkisen sektorin tuottamat palvelut ovat itseisarvo.

Räty huomauttaa, ettei kukaan aja palvelujen yksityistämistä. Rädyn mukaan kokoomus ei kyseenalaista myöskään sitä, että palvelut rahoitetaan julkisin varoin; ainoastaan sen, että kaikki palvelut pitää tuottaa julkisesti.

– Kokoomus ajaa julkisesti rahoitettujen hyvinvointipalvelujen ja -yhteiskunnan ennakkoluulotonta uudistamista toisin kuin sosiaalidemokraatit, jotka ovat takertuneet vanhoihin rakenteisiin.

Räty sanoo jakavansa Tuomiojan huolen kansalaisten eriarvoisuuden lisääntymisestä ja julkisten palveluiden kuten terveydenhuollon rapautumisesta.

Samaan hengenvetoon hän toteaa nykyisen järjestelmän olevan kansalaisia eriarvoistava. Ministerin mielestä ihmisillä pitäisi olla nykyistä enemmän oikeus ja mahdollisuus valita; rahan pitäisi seurata asiakasta.

– Tällä hetkelllä valinnanvapaus koskee vain niitä, joilla on mahdollisuus valita yksityinen palveluntuottaja esimerkiksi terveyspalveluissa. Me haluaisimme, että tulevaisuudessa tämä valinnanvapaus olisi kaikilla suomalaisilla. Mikä sopii parhaiten kenellekin.

Rädyn mielestä tällä keinolla palautettaisiin suomalaisten usko ja luottamus hyvinvointiyhteiskuntaan.