Poliisihallitus: Helsingin poliisi sai ottaa lyömäaseet haltuunsa vappumarssilla

Helsingin poliisin menettelystä oli kannellut neljä ihmistä. Kantelut käsiteltiin Poliisihallituksessa. Asiassa annettiin ratkaisu tänään torstaina.

Kotimaa
Poliiseja kantamassa lippusalkoja kohti poliisiautoa.
Poliisi kantamassa vasemmistonuorten lippusalkoja kohti poliisiautoa Hakaniementorilla, Helsingissä 1.5.2014.Yle

Helsingin poliisilla oli vappuna perusteet ottaa haltuunsa lyömäaseeksi soveltuneet lyhyet lipputangot eräiltä mielenosoittajilta, Poliisihallitus katsoo torstaina antamassaan ratkaisussa.

Neljä ihmistä oli kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle Helsingin poliisin menettelystä viimekeväisellä vappumarssilla. Asiasta kirjoitettiin myös sisäministeriöön ja Oikeuskanslerinvirastoon.

Kantelut käsiteltiin keskitetysti Poliisihallituksessa.

Poliisihallitus toteaa tiedotteessaan, että poliisin menettelyssä oli herättänyt arvostelua se, että poliisi oli lehtitietojen mukaan ottanut haltuunsa ja katkonut joidenkin mielenosoittajien lipputankoja ja -salkoja.

Poliisihallituksen mukaan eräässä pakettiautossa olleiden lipputankojen haltuunotolle ei ollut asiallista perustetta.

Poliisihallitus katsoi myös, että Helsingin poliisilaitoksella oli ollut asianmukaiset perusteet ottaa kiinni joitakin mielenosoittajia. Heidän vapauttamisessaan oli kuitenkin ollut tarpeetonta viivettä.

Muilta osin Poliisihallitus ei havainnut poliisin menetelleen virheellisesti.

Helsingin poliisi otti kiinni kymmenen ihmistä anarkistien vappumarssin yhteydessä. Poliisin mukaan osalla kiinniotetuista oli ollut mukanaan lipuiksi naamioituja lyömäaseita. Ne oli poliisin mukaan teroitettu toisesta päästä.

Poliisin toiminta herätti kritiikkiä, ja muun muassa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vaati asiasta julkista selvitystä.