Näin keskusteltiin: "Halloween ei ole suomalaisten juhla"

Halloweenin juhlinta herätti Ylen nettisivuilla vilkasta keskustelua. Viikonloppuna juhlittava halloween on monien mielestä turha ja kaupallinen juhla, joka ei sovi suomalaiseen kulttuuriin.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Halloweenin juhlinta ärsyttää monia suomalaisia. Ylen nettisivujen keskustelussa halloweenin puolestapuhujat olivat vähemmistössä. Yleisin perustelu halloweenia vastaan tuntui olevan se, ettei kurpitsajuhla kuulu suomalaiseen kulttuuriin, vaan se on Amerikasta matkittu perinne.

Mielestäni yksi karkinkeräysreissu riittää per vuosi. Huomatkaa, että Pohjois-Amerikassa, jossa Halloween on iso juhla, ei ole suomalaista virpomisperinnettä vaan pääsiäisenä on muita perinteitä. Mm. pääsiäismunien piilotusta. Eli sielläkin on vain yksi karkinkeräysretki per vuosi.

Väkisin tuotu kaupallinen/ amerikkalainen perinne meille suomeen. Ei istu meidän kulttuuriin ei sitten millään, joutavan päiväistä krääsää kaupitellaan, joiden avulla pidetään mukamas hauskaa.

Ei, Amerikasta Suomeen rantautuneelle halloweenille. Lopettakaamme toisten matkiminen ja arvostakaamme omia suomalaisia perinteitämme ja viettäkäämme mieluummin suomalaista sadonkorjuujuhlaa kekriä. Pyhäinpäivänä on muutoinkin hyvä hiljentyä ja muistaa poisnukkuneita rakkaitamme viemällä haudoille kynttilöitä tai polttamalla kotona muistokynttilää.

Vetoankin kaikkiin suomalaisiin, ettemme muuttaisi kaikkia arvokkaita juhliamme kaupallisiksi remu-ramu-rällää juhliksi. Osaa vastaajista pohditutti myös se, tietävätkö suomalaiset edes, miksi halloweenia vietetään. Yhteydet kekrijuhlaan ja pyhäinpäivään mietityttivät. Keskustelussa mainittiin myös useaan otteeseen se, että halloweenin juhlinta on kaupallista ja tarkoituksena on myydä tavaraa. Myös juhlintaa kuuluva "Karkki tai kepponen" -kiertely herätti tunteita ja erityisesti kepposten tekeminen nauratti.

Halloween on pelkkää roskaa. Markkinamiehet tykkää kun krääsä menee kaupaksi.

Ärsyttää ja rasittaa koko vouhotus. Lapsiani en ole päästänyt kierrokselle eivätkä ole tuosta sen suurempaa asiaa tehneet. Sitä paitsi nykyään ei tiedä, kuka hullu oven avaa tai mitä on vastassa. Karkkeja en osta myöskään muiden lapsille; jokainen hoitakoon karkit omilleen.

Kriittisten mielipiteiden lisäksi keskustelusta löytyi kuitenkin jonkin verran myös halloweenin hyväksyjiä. Heitä ihmetytti mikseivät ihmiset saisi halutessaan juhlia pyhäinmiesten päivän aattona ja järjestää juhlia. Pimeässä syksyssä järjestettävä juhla koettiin piristäväksi ja hauskaksi uudeksi perinteeksi.

Suhtautuminen halloweeniin on niin taas tätä mielensäpahoittajayhteiskuntaa. Kukaan ei saa tehdä mitään, mitä minä en tekisi, tai minä suutun ihan hirmuisesti. Eh. Kaikki, mitä kukin ei itse satu haluamaan, on turhuutta ja tarpeetonta ja pahasta.

Ihanaa kun on juhlan aihetta keskellä pimeintä syksyä. Pyhäinpäivän harras tunnelma ei aaton juhlinnasta luulisi pilalle menevän. Halloweenhan on pyhäinpäivänaatto ei pyhäinpäivä. Pyhäinpäivää saavat suomalaiset juhlia niinkuin suomalaiset (yleistetysti) juhlivat: pönöttämällä. Vaan juhlikoon ne ketkä haluavat Halloweenia.

Eikun pipoa löysemmälle! Kiva saada hieman väriä pitkään harmaaseen syksyyn!

Osa kirjoittajista ei myöskään kokenut halloweenin olevan liikaa esillä. Varsinkaan kiertelyä ovelta ovelle ei ollut monikaan vastaajista kokenut.

Karkkia kerjäävät lapset ovat harvinaisuus täällä maalaistaajamassa. Aikoinaan kylläkin jonkin verran enempi. Ehkä turvallisuus ja riskit pelottavat enemmän kuin kummitukset.

Noh, en ole kyllä koskaan kuullut että Suomessa olisi harrastettu keppostelua kostoksi jos ei ole karkia herunut.