1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannia suojeli skeittipuiston ensimmäisenä Euroopassa – video

Britannia on lisännyt lontoolaisen skeittipuiston suojeltujen rakennusten listalle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun skeittipuisto on suojeltu Euroopassa.

Pyöräilijöitä Britannian ensimmäisessä suojellussa skeittipuistossa Lontoossa.
Britannia on lisännyt lontoolaisen skeittipuiston suojeltujen rakennusten listalle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun skeittipuisto on suojeltu Euroopassa.

English Heritage, joka vastaa Britannian vanhojen rakennusten suojelusta, on lisännyt lontoolaisen skeittipuiston listalleen. Itä-Lontooseen vuonna 1978 rakennettu The Rom -niminen puisto on ensimmäinen suojeltu skeittipuisto Euroopassa ja toinen maailmassa.

Ensimmäinen suojeltu skeittipuisto oli floridalainen Bro Bowl, joka lisättiin Yhdysvaltojen suojeltujen rakennusten listalle lokakuussa 2013.

– Vuosi 1978 on nykypäivästä katsottuna jo vanhaa, ja rakennusperintö on kaikkea ympärillämme. Suojeltu kohde voi olla vanha ja mahtava maalaiskartano tai jotain paljon modernimpaa, kuten skeittipuisto, joka on osa nuorisokulttuuria, kertoi English Heritagen edustaja Veronica Fiorato BBC:lle.

The Rom on saanut nimensä läheisestä joesta ja se on rakennettu betonista. Se muistuttaa hyvin paljon kuuluisia kalifornialaisia skeittipuistoja, jotka saivat innoituksensa ensimmäisten skeittareiden käyttämistä uima-altaista ja suurista sadevesikanavista.

English Heritagen mukaan The Rom on yksi taidokkaimpia ja yksityiskohtaisimpia esimerkkejä lajissaan. English Heritage pitää sitä parhaiten säilyneenä niistä 1970-luvun skeittipuistoista, joita vielä on jäljellä. 8 000 neliön laajuisen puiston suunnitteli Adrian Rolt.

Puiston suojelu sai alkunsa English Heritagen rahoittamasta kirjaprojektista, jossa listataan ja kuvaillaan satojen vuosien aikana rakennettuja Lontoon erilaisia urheiluareenoja. Kirjan kirjoittanut Simon Inglis sanoo, että on hienoa, että English Heritage suojelee myös 1900-luvun urbaania kulttuuria.

– Usein, kun puhumme suojelluista urheiluareenoista, mieleen tulee viktoriaanisen ajan krikettipaviljonkeja tai vastaavia rakennuksia. Monet uskoivat, että skeitti-innostus hiipuisi nopeasti, mutta kuten näemme, se on edelleen yhtä suosittua, Inglis sanoi.

Samaa mieltä on myös BBC:n The Romissa haastattelema Dion Penman, joka on käynyt puistossa sen rakentamisesta lähtien.

– Pidin muutaman vuoden taukoa välillä, mutta tämä vain vetää minua puoleensa, Penman sanoi.