Raportti: Valtioneuvostolle perustettava tiedeneuvonantajan virka

Tiedeneuvonantaja välittäisi tiedemaailman osaamista päätöksenteon tueksi. Asiaa ehdottaa kansleri emeritus Kari Raivio. Raivio selvitti tutkimustietoon perustuvan päätöksenteon neuvonannon järjestämistä.

politiikka

Kansleri emeritus Kari Raivio ehdottaa, että valtioneuvostolle perustetaan uusi tiedeneuvonantajan virka.

Tiedeneuvonantaja työskentelisi valtioneuvoston kansliassa ja välittäisi pääministerin ja johtavien virkamiesten päätöksenteon tueksi tiedemaailman osaamista.

Raivio esittää myös, että jokaiseen ministeriöön perustettaisiin tutkimusjohtajan virka. Hän katsoo, että ministeriöiden käytössä olevaa asiantuntemusta on parannettava nykyisestä.

Raivion mukaan tutkimusjohtaja olisi ulkopuolista neuvonantajaa käytännöllisempi vaihtoehto.

Raivion ehdotukset ilmenevät hänen tällä viikolla julkaistusta raportistaan (siirryt toiseen palveluun). Valtioneuvoston kanslia nimesi Raivion selvitysmieheksi vuosi sitten. Hänen tehtävänään oli ehdottaa tutkimustietoon perustuvan päätöksenteon neuvonannon järjestämistä.

Raivion mielestä tutkitun tiedon käyttöä olisi tehostettava lainsäädännön valmistelussa. Lakiesitysten perusteluissa olisi ilmoitettava selkeästi, mitä tietolähteitä on käytetty, hän katsoo.