1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Useita kuollut Burkina Fason väkivaltaisuuksissa – rakennuksia liekeissä pääkaupungissa

Levottomuudet alkoivat, kun parlamentin oli määrä äänestää perustuslain muutoksesta, joka mahdollistaisi jatkokauden maata jo 27 vuotta johtaneelle presidentille. Nyt äänestys on peruttu.

Protestoijat tunkeutumassa parlamenttirakennukseen Ouagadougoussa 30. lokakuuta 2014. Kuva: Issouf Sanogo / AFP / Lehtikuva

Burkina Fasossa puhjenneet levottomuudet ovat vaatineet jo ainakin viiden ihmisen hengen. Mielenosoittajat ryntäsivät aiemmin päivällä parlamenttitaloon maan pääkaupungissa Ouagadougoussa ja sytyttivät rakennuksen tuleen.

Levottomuuksien sytykkeenä toimi parlamentin aie äänestää perustuslakimuutoksesta, joka mahdollistaisi uuden jatkokauden Burkina Fasoa jo 27 vuotta johtaneelle presidentti Blaise Compaorelle. Parlamentti perui äänestyksen mellakoinnin vuoksi.

Useiden sotilaiden ja maan entisen puolustusministerin Kouame Louguen kerrotaan liittyneen mielenosoittajiin.

Hulinointi on jatkunut Ouagadougoussa ja mellakoijat ovat sytyttäneet tuleen useita rakennuksia, muun muassa poliitikkojen koteja ja ainakin yhden hotellin. Lisäksi kauppoja ja kansallisen televisioyhtiön toimitilat on ryöstetty. TV- ja radiolähetykset ovat keskeytyneet. Burkina Fason päälentokenttä on suljettu.

Väkijoukko on saartanut presidentinpalatsin, mutta vartijat ovat pitäneet väkijoukon rakennuksen ulkopuolella. Presidentti Compaoren olinpaikkaa ei tiedetä.