1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel veti lähettiläänsä Ruotsista – "Ruotsin tajuttava, että Lähi-itä monimutkaisempi kuin Ikean huonekalupaketti"

Israel on suuttunut Ruotsille sen päätöksestä tunnustaa Palestiina. Israelin ulkoministeriön mukaan Ruotsin päätös on vahingollinen ja omiaan viivyttämään rauhanratkaisun löytymistä Lähi-idässä.

Ulkomaat
Kuvassa on Israelin uusi puolustusministeri Avigdor Lieberman.
Israelin uusi puolustusministeri Avigdor Lieberman.Abir Sultan / EPA

Israelin ulkoministeriö on kutsunut lähettiläänsä kotiin Ruotsista vastalauseena Ruotsin hallituksen päätökselle tunnustaa Palestiinan valtio. Asiasta kertoo israelilainen Haaretz-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Virallisesti lähettiläs kutsuttiin kotiin neuvotteluja varten. Haaretzin mukaan Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman harkitsee diplomaattisuhteiden tason alentamista Ruotsin kanssa.

Israelin ulkoministeriön tiedottaja vahvistaa uutistoimisto AFP:lle, että Israel haluaa esittää Ruotsille suuttumuksensa.

Ulkoministeri Liebermannin mukaan Ruotsin päätös on valitettava, joka vain vahvistaa radikaaleja elementtejä ja palestiinalaisten vastarintaa. Liebermanin mukaan Ruotsin toimet vahvistavat palestiinalaisten epärealistisia vaatimuksia ja viivyttävät neuvotteluratkaisun syntymistä.

Ruotsin hallitus voi aiheuttaa paljon vahinkoa, mutta ei hyötyä, Lieberman toteaa.

– Ruotsin hallituksen on ymmärrettävä, että Lähi-idän tilanne on monimutkaisempi kuin Ikean litteä huonekalupakkaus, ja olisi hyvä, jos hallitus osoittaisi suurempaa herkkyyttä ja vastuullisuutta, Lieberman muotoili Israelin ukoministeriön tiedotteessa.

Lähteet: Yle uutiset, AFP

Lue seuraavaksi