1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkijat: Venäjän lentotoiminnalla poliittinen viesti

Venäjän lisääntynyt lentotoiminta Euroopassa on toisaalta odotettavissa olevaa harjoittelua, mutta poliittinen viesti on selvä, sanovat Yle Uutisten haastattelemat tutkijat. Venäläistutkijan mukaan Kreml haluaa saada länsimaat pelaamaan sen ehdoilla meneillään olevissa kriiseissä.

Venäläinen hävittäjälentokone Sukhoi SU-35 Kuva: Etienne Laurent / EPA

Venäläisten sotilaskoneiden viime päivien aktiivisuutta Euroopassa voi pitää poliittisena viestinä, sanoo sotilasilmailun asiantuntija Douglas Barrie brittiläisestä IISS-tutkimuslaitoksesta.

Sotilasliitto Nato kuvaa venäläiskoneiden Itämerellä, Atlantilla ja Mustallamerellä havaittua toimintaa poikkeuksellisen aktiiviseksi. Tutkija Douglas Barrien mukaan tämän tason aktiivisuutta ei olekaan nähty kylmän sodan jälkeen.

Hän viittaa Yhdysvaltain ja Venäjän huonoihin väleihin ja sanoo, että lentotoiminta voidaan nähdä Venäjän vastauksena Naton lisääntyneeseen toimintaan Itämerellä.

Samalla aktiivisuus on Barrien mukaan kuitenkin myös loogista seurausta Venäjän armeijan viime vuosien varustautumisesta. Yli vuosikymmenen pysähtyneisyyden ajan jälkeen on ollut odotettavissa, että aktiivisuus lisääntyy, hän sanoo.

– Ilmavoimien toimintakyky on parantunut viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana selvästi. Niihin on pantu rahaa, lentoaika on lisääntynyt, kalustoa on uusittu. Tästä seuraa lisää ja entistä monipuolisempia harjoituksia. Liikkeellä olleissa lento-osastoissa on ollut mukana erityyppisiä koneita, Barrie sanoo.

Barrien mukaan Venäjän ilmavoimat siis harjoittelee tehdäkseen sitä, mihin se on tarkoitettu.

– He pystyvät nyt sellaiseen, jota ennen olisivat kenties halunneet, mutta joka ei ollut mahdollista.

Aktiivisuus ei olekaan laantumaan päin, vaan Barrie arvioi vastaavaa tapahtuvan jatkossakin keskipitkällä aikavälillä.

Tutkijan mukaan on tärkeää huomata, että lisääntynyt lentotoiminta ei ole keskittynyt vain yhdelle alueelle vaan sitä on viime aikoina havaittu moniaalla, Euroopan lisäksi myös Venäjän Kaukoidässä.

– Tulkitsen, että tavoitteena on rakentaa ilmavoimia, jotka pystyvät puolustamaan Venäjän ilmatilaa ja näyttämään tarvittaessa voimaansa joka ilmansuunnassa, Barrie sanoo.

Venäläistutkija: Lentävien tykkiveneiden diplomatiaa

Sotilaallisesti ei kovin epätavallista vaan melko tavanomaista harjoittelua, joskin vastaavat yleensä hoidetaan Venäjän alueella. Näin sanoo viime päivien lentotoiminnasta brittiläisen Rusi-tutkimuslaitoksen tutkija Igor Sutjagin.

Poliittisesti asia onkin sitten eri. Sutjagin puhuu tykkivenediplomatiasta eli ulkopoliittisten tavoitteiden edistämisestä sotilasvoimalla pullistelemalla. Lisääntynyt lentotoiminta on hänen mukaansa pelottelua, jolla Kreml tehostaa vaatimuksiaan.

Sutjagin on venäläinen ydinase- ja aserajoitusasiantuntija, joka tuomittiin Venäjällä vuonna 2004 vankeuteen maanpetoksesta. Syyllisyytensä kiistänyt Sutjagin luovutettiin länteen vuonna 2010 osana vankienvaihtoa Yhdysvaltain kanssa.

Yle Uutisten haastattelussa Sutjagin muistuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin viimeviikkoisesta  puheesta, jonka on arvioitu olleen kovinta lännenvastaista kritiikkiä vuosiin.

– Putin julisti puheessa käytännöllisesti katsoen sodan länttä vastaan. Tavoitteena on saada länsi pelaamaan Venäjän kanssa Venäjän ehdoilla, Sutjagin sanoo.

Sen jälkeen Kremlin oli hänen mukaan pakko jollakin tavalla tehostaa sanojaan ja osoittaa lännelle olevansa tosissaan. Se tekee sen ainoalla kykenemällään tavalla, Sutjagin sanoo.

Sutjaginin mukaan Putinin tämänkertainen pääviesti on suunnattu nimenomaan Naton eurooppalaisille jäsenmaille.

– Tällainen toiminta on näkyvää. Se tapahtuu naapurissa, jolloin poliittinen viesti menee hyvin perille myös tavallisille kansalaisille, Sutjagin sanoo.

– Se viesti on, että aiomme ratkaista kiistat omilla ehdoillamme. Tavoitteena on turvata Krimin niemimaa osana Venäjää, päästä eroon talouspakotteista ja palauttaa Venäjän asema kansainvälisessä yhteisössä eli päästä takaisin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään, Sutjagin listaa.