Tutkija: Sote-uudistuksen kaataminen lisäisi kokoomuksen epäsuosiota

Politiikan tutkija Markku Jokisipilä arvioi, että keskustan taakse jäänyt kokoomus tavoittelee kevään eduskuntavaaleissa enää torjuntavoittoa.

politiikka
Puoluekannatusgrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suosion laskun kanssa kamppailevan kokoomuksen on vaikea enää ponnistaa kevään eduskuntavaalien voittajaksi, koska aikaa on vähän, arvioi politiikan tutkija Markku Jokisipilä.

Yle uutisten torstaina julkaistun kannatuskyselyn mukaan kokoomus on jo yli kuusi prosenttiyksikköä jäljessä keskustaa, joka pitää kyselyn johtopaikkaa. Kokoomuksen kannatus on nyt lähempänä sosialidemokraatteja ja perussuomalaisia kuin kyselysuosion huipulla paistattelevaa oppositiopuolue keskustaa.

Eduskuntatutkimuksen keskusta johtava Jokisipilä ei usko, että nykyisen hallituksen aikana olisi tulossa radikaalia käännettä, joka kääntäisi kokoomuksen nykyisen suunnan.

– Kun katsoo pidemmän aikavälin kehitystä mielipidekyselyissä, niin suurin piirtein tällä samalla sävellajilla tullaan menemään huhtikuuhun asti, Jokisipilä ennakoi.

– Uskoisin, että puolueena kokoomus lähtee tavoittelemaan seuraavissa vaaleissa torjuntavoittoa.

"Erikoista äänestäjän näkökulmasta"

Vaikeuksia voi tuottaa ainakin riitainen sosiaali- ja terveysuudistus, jota alan yksityisten yritysten asemasta huolestuneet kokoomuslaiset ovat olleet jo lykkäämässä seuraavalle hallitukselle.

Jokisipilän mukaan kokoomus ei ainakaan kohentaisi kannatustaan, jos se päättäisi kuopata sote-uudistuksen.

Keskusta on vain ollut tekemättä isompia virheitä tai irtiottoja. Kannatuksen lisäys johtuu enimmäkseen sellaisista asioista joita ovat tehneet jotkut muut kuin keskusta eli käytännössä hallituspuolueet

Markku Jokisipilä

– Kuntauudistus meni jo aikaisemmin ja jos sotekin vielä kaatuu, niin kyllä äänestäjän näkökulmasta näyttää erikoiselta, että pääministeripuolue itse on näin irtaantumassa uudistuksista, Jokisipilä sanoo.

– Tällainen on tietysti omiaan lisäämään kriittistä suhtautumista kokoomusta kohtaan.

Pääministeripuolue kokoomuksen kannatus pysyi kyselyissä pitkään korkealla, vaikka hallitusta on vaivannut päättämättömyys ja suurten hankkeiden pysähtyminen. Jokisipilä arvioi, että kokoomuksen suosion lasku kesästä lähtien kertoo, että hallituksen vaikeudet ovat alkaneet purra.

– Se on ihan järkeenkäypää ja maalaisjärkistä, ettei puolueen gallupkannatus ja suhtautuminen pääministeripuolueen politiikkaan voi olla ikuisesti toisistaan täysin irrallaan, hän sanoo.

Hallituksen epäsuosio sataa keskustan laariin

Eduskuntatutkimuskeskuksen johtajan mielestä keskusta saa kiittää korkeasta kannatuksestaan hallitusta, sillä suosion takana eivät ole niinkään puolueen omat teot kuin hallituksen vaikeudet.

– Puolue on vain ollut tekemättä isompia virheitä tai irtiottoja. Kannatuksen lisäys johtuu enimmäkseen sellaisista asioista joita ovat tehneet jotkut muut kuin keskusta itse eli käytännössä hallituspuolueet, Jokisipilä arvioi.

– Keskustalla on ollut tietysti aika rajalliset mahdollisuudet tehdäkään kovin konkreettisia irtiottoja, koska puolue on oppositiossa. Tässä voi nähdä protestireaktiota suhteessa hallituksen politiikkaan, hän jatkaa.