Luvassa kovaa kutinaa – Movember-kampanjaviiksien kasvattaminen alkaa taas

Toistakymmentä tuhatta suomalaismiestä aloittaa marraskuun puhtaalla naamalla. Marraskuussa vietettävän Movemberin osallistujamäärä on jatkuvassa kasvussa, joten miesten terveyden hyväksi viiksiä kasvattavia miehiä on nytkin todennäköisesti aiempaa enemmän. Movember-konkari Jarno Salmivuori tietää, että viiksien kasvattaminen kutittaa "ihan sairaasti" ja nenän alle kasvava lopputulos saattaa yllättää.

ilmiöt
Viikset
Yle

Movember-kampanjan aktiivi Jarno Salmivuori käy monen suomalaismiehen tavoin perjantaina kasvojensa kimppuun. Kasvot on puhdistettava ja karvat poistettava, jotta marraskuun voi aloittaa puhtaalla naamalla. Salmivuorella on alkamassa yhdeksäs Movember-viiksien kasvattaminen.

– Movemberin sääntö numero yksi on, että viiksien kasvattaminen aloitetaan puhtaalla naamalla, Jarno Salmivuori sanoo.

Kutinaa, selittelyä ja sivelemistä

Jarno Salmivuori tietää, että viiksien kasvaminen on yksilöllistä. Ja kutisevaa. Ja.

– Se (viiksien kasvaminen) kutisee ihan sairaasti, Salmivuori nauraa ja kertoo turvautuvansa kutinan helpottamiseksi viiksivahaan kampanjan ajan.

– Sitten, kun viikset alkaa näyttäytyä, tulee pakottava tarve selittää niitä. Esimerkiksi lähikaupassa kassaneidille huomaan selittäväni, että "ei mulla tavallisesti näitä ole, mutta nyt olen mukana Movemberissa" ja mikä Movember on. Oikeastaanhan se on se Movemberin jujukin, että saadaan syntymään keskustelua tärkeästä aiheesta, Jarno Salmivuori sanoo.

Eikä siinä kaikki. Salmivuoren mukaan nenän alle kasvavia viiksiä tulee myös kosketeltua.

– Tulee myös sivelemisen tarve. On kai jonkunlaista statistiikkaakin olemassa, että mies koskettelee viiksiään parituhatta kertaa päivässä. Ja se tuntuu itseasiassa aika hyvältä, Salmivuori naurahtaa.

Salmivuori kertoo olevansa tummahiuksinen, mutta yllättyneensä viiksiensä punertavasta väristä.

– Kävin äidin kanssa vakavan keskustelun siitä, tiedänkö kaiken informaation, mitä mun hänen lapsenaan pitäisi tietää, Salmivuori nauraa.

Pidä huolta itsestäsi

Movemberissa viiksien annetaan kasvaa koko marraskuun ajan, mutta se ei tarkoita, etteikö niitä saisi siistiä ja trimmailla tarpeen mukaan.

– Oikeastaan siinäkin (trimmaamisessa) on tätä koko Movemberin symboliikkaa taustalla siitä, että meillä miehillä jää joskus vähän toissijaiseksi oman terveytemme tarkkailu. Pitäisi pitää huolta itsestään, Jarno Salmivuori muistuttaa.

Kampanjan myötä onkin tarkoitus sekä kerätä varoja Suomen Syöpäsäätiön kautta miesten syöpien ehkäisytyöhön ja tutkimukseen että lisätä tietoisuutta niistä.

– Eka kerralla, kun olin mukana, en edes rehellisesti sanoen tiennyt, mikä on eturauhanen. Kun aloin sitten tutkia asiaa ja ymmärsin, että eturauhassyöpä koskettaa Suomessakin 4600 miestä vuodessa, niin kyllä se yllätti. Tietoisuuden leviäminen on vaikeasti mitattavissa, mutta uskon, että se on lisääntynyt, Jarno Salmivuori kertaa.

"Naiset, antakaa tähän lupa"

Movemberiin osallistui Suomessa ensimmäisellä kerralla 500 rekisteröitynyttä Mo Bro -viiksienkasvattajaa. Viime vuonna rekisteröityneitä oli jo 17400.

– Lisäksi on paljon "varjokasvattajia", jotka eivät rekisteröidy, mutta joista tiedetään, että he ovat mukana ja kasvattavat viiksiä Movemberin vuoksi, Jarno Salmivuori tietää.

Vaikka viiksien kasvattaminen on "miesten juttu", myös naiset voivat osallistua movemberiin esimerkiksi rekisteröitymällä organisoimaan varainhankintaa työpaikoilla. Salmivuori muistuttaa, että tässäkin asiassa naisten tuki miehilleen on tärkeä.

– Suomen kampanjassa suurin syy, miksi miehet eivät osallistu, on se, että vaimot tai tyttöystävät eivät anna lupaa. Vetoammekin naisiin, että tämä on vain yksi kuukausi vuodessa. Antakaa tähän lupa, Salmivuori sanoo.