1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Armeija otti vallan kaaokseen vajonneessa Burkina Fasossa

Hallitus on erotettu ja parlamentti hajotettu. Väkijoukko vyöryi aiemmin päivällä kaduille, kun parlamentti yritti muuttaa perustuslakia presidentin valtakauden jatkamiseksi.

Burkina Fason parlamenttitalo tulessa 30. lokakuuta 2014.

Armeija kertoo ottaneensa vallan Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa. Maahan on julistettu aamukuuteen asti kestävä ulkonaliikkumiskielto. Armeijan komentajan kenraali Honore Traoren mukaan parlamentti on hajotettu ja hallitus erotettu. Tilalle on perustettu siirtymäkauden hallitus.

Traoren mukaan siirtymäkauden hallituksen on määrä toimia enintään vuoden ajan.

Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa puhkesi tänään torstaina levottomuuksia, kun parlamentin oli määrä päättää perustuslain muuttamisesta siten, että presidentti Blaise Compaore voisi jatkaa jo 27 vuotta kestänyttä valtakauttaan.

Äänestys peruttiin sen jälkeen, kun raivostunut väkijoukko rynnäköi parlamenttitaloon ja sytytti sen tuleen. Myöhemmin mellakoijat sytyttivät tuleen useita muitakin rakennuksia, muun muassa poliitikkojen kotitaloja ja hotellin. Päivän aikana on kuollut ainakin viisi ihmistä.

Presidentti Compaore julisti maahan aiemmin poikkeustilan ja tarjosi vastustajilleen neuvotteluja. Nämä torjuivat neuvottelukutsun.