Venäjän ja Ukrainan kaasukiistassa sopu

Venäjän ja Ukrainan energiaministerit allekirjoittivat kaasusopimuksen torstaina hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa.

Ukraina
Aleksander Novak.
Venäjän energiaministeri Aleksander Novak vakuutti, että Venäjä aikoo pysyä jatkossakin luotettavana kaasuntoimittajana Euroopalle.Oliver Hoslet / EPA

Ukraina ja Venäjä ovat päässeet sopuun alkavan talven kaasutoimituksista. Maat ovat neuvotelleet kaasutoimituksista EU:n johdolla Brysselissä.

Venäjän ja Ukrainan energiaministerit allekirjoittivat sopimuksen kaaasutoimituksista myöhään torstai-iltana. Myös EU:n energiakomissaari Günther Oettinger allekirjoitti paperin. Kaasusopimus kestää ensi vuoden maaliskuuhun asti.

Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroson oli mukana allekirjoitustilaisuudessa. Barroson mukaan "eurooppalaisilla ei ole nyt mitään syytä palella tänä talvena".

Oettinger sanoi allekirjoitusseremonian jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että kaasusopu saattaa merkitä Venäjän ja Ukrainan suhteiden lieventymistä.

Venäjän energiaministeri Aleksander Novak vakuutti puolestaan, että Venäjä aikoo pysyä jatkossakin luotettavana kaasuntoimittajana Euroopalle.

Kaasuneuvottelut ovat tavallisestikin olleet maiden välillä vaikeat, mutta nyt Ukrainan kriisi vaikeutti vääntöä entisestään.

Venäjä ei ole toimittanut maakaasua Ukrainaan kesäkuun jälkeen vedoten maksurästeihin. Venäjän mukaan Ukraina on velkaa kaasusta kaikkiaan 3,5 miljardia euroa.

Uutistoimisto AFP:n lähde kertoo, että nyt Brysselissä saavutetun sopimuksen mukaan velka kuitataan kahdessa erässä, joista ensimmäinen maksetaan heti ja toinen vuoden loppuun mennessä. Jatkossa Ukraina maksaa tarvitsemastaan kaasusta aina kuukauden etukäteen. Marraskuusta maaliskuuhun ulottuvassa sopimuksessa kaasulle säädetään kiinteä hinta, joka on 305 euroa tuhannelta kuutiometriltä.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass