1. yle.fi
  2. Uutiset

MOT: Megaluokan virhetulkinta poliisin rekisteristä

Poliisihallituksessa on herättänyt närää valtakunnasyyttäjänviraston päätös julkistaa poliisin salaisen rekisterin tietoja, vieläpä virheellisesti.

Kotimaan uutiset
Poliisin tunnus Pasilan toimitalon seinällä.
Yle

Valtakunnansyyttäjänviraston (VKSV) toissapäiväinen tiedote niin sanotussa Putin-merkintäjutussa sisälsi megaluokan virhetulkinnan. Poliisin salaisessa epri-rekisterissä (epäiltyjen tietojärjestelmä) ei suinkaan ole 180 000 nimeä, vaan tiedot noin 40 000 ihmisestä.

Virhe selittyy sillä, että VKVS on tulkinnut rahanpesun selvittelylain perusteella merkityt noin 140 000 nimeä kuuluvaksi epri-rekisteriin, mihin ne eivät kuulu.

Poliisihallituksessa (PoHa) ihmetellään syyttäjälaitoksen tulkintaa ja selvitellään mistä virhe johtuu.

VKSV:stä puolustaudutaan sillä, että kyseiset luvut on otettu suoraan poliisin lähettämistä tilastoraporteista. PoHassa on herättänyt närää ylipäänsä se, että Suomen ylin syyttäjäviranomainen on lähtenyt julkistamaan salaisen rekisterin tietoja, vieläpä virheellisesti.

Varsinainen epri-rekisteri sisältää tietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen, josta voi seurata vankeutta. Myös rikokseen myötävaikuttavien henkilöiden tietoja voidaan rekisteriin kirjata, mikäli rikoksesta voi seurata yli kuusi kuukautta vankeutta tai kyseessä on huumausaineen käyttörikos.

Putin-merkintäjutussa syytteet virkavelvollisuuden tuottamuksellisesta laiminlyönnistä saavat PoHan rekisterinpitopäällikkö ja kaksi aiemmin KRP:n päällystöön kuulunutta poliisimiestä. Heistä toinen on PoHan ja toinen sisäministeriön palveluksessa. Epäillyt kiistävät syytteet.

Paatero kiistää poliittisen vaikuttamisen

Yleisradion MOT-ohjelman saamien tietojen mukaan päätös julkistaa Venäjän presidentin nimen löytyminen Suomen poliisin salaisesta rekisteristä kulki ensin pääministerin kanslian kautta. MTV kertoi ensin 10.4.2013, että Putinin nimi löytyy epäiltyjen rekisteristä. Sitten poliisijohto vahvisti tiedon julkisuuteen.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kiistää Yleisradiolle, että asian nopeassa julkistamisessa olisi ollut takana poliittista painostusta. PoHa oli asiassa rekisterinpitäjän roolissa ja pyysi selvitystä keskusrikospoliisilta. Paatero ennätti tulkita merkinnän laittomaksi vielä saman päivän aikana – ennen kuin tutkinta asiasta oli alkanut.

VKSV:n tiistaisen tiedotteen mukaan Putin-merkintä ei poikennut vallinneesta rekisterikäytännöstä, vaikka se sittemmin poistettiin virheellisenä. KRP:n johto pahoitteli julkisesti virhettä, mutta osa sen työntekijöistä pitää merkintää yhä asiallisena.

Nimettömänä pysyttelevä KRP:n työntekijä kertoo, että Putin merkittiin epri-rekisteriin, koska hän on myötävaikuttanut Yön sudet -jengin toimintaan. Yön susilla on yhteyksiä rikollisina pidettyihin moottoripyöräjengeihin Suomessa. Poliisin mukaan epäiltyjen rekisteriin voidaan merkitä rikostiedustelutietoa, vaikka henkilöitä ei olisi tuomittu mistään.

Marko Niemi / Yle

Lue seuraavaksi