Miksi nostat kädet kasvoillesi kun elokuva pelottaa?

Säikähtäessä saattaa kiljahtaa ennen kuin edes ehtii hoksata mitä tapahtuu, ja käsi heilahtaa kasvojen suojaksi kun elokuva pelottaa – psykologin mukaan reaktioitaan ei kannata vältellä, vaan käyttää omia turvakeinojaan pelkotilanteessa.

ilmiöt
Kädet kasvoilla kun pelkää.
Katja Oittinen / Yle

Kauhuelokuvaa katsova ihminen saattaa lievittää pelkoaan käpertymällä toisen kainaloon tai peittämällä kasvot käsillään. Psykologi Nina Lyytisen mukaan tämä johtuu turvan hausta.

– Jollain tavalla haluamme luoda itsellemme turvaa. Kasvojen suojaaminen käsillä antaa etäisyyttä siihen, mitä tapahtuu, ja toisen läheisyys on turvaelementti. Turvalliseksi kokeman ihmisen keho, lämpö ja hengitys tuovat turvallisuuden tunnetta.

Tällaista vireystilan säätelyä voi Lyytisen mukaan käyttää esimerkiksi tilanteessa jossa lapsi pelkää.

– Vanhemman kannattaa ottaa lapsi syliin. Se usein rauhoittaa pelkoa ja luo turvallisuutta.

Kiljahdus on viesti

Säikähtäminen eroaa pelosta siten, että siitä toipumisaika on lyhyempi.

– Varsinkin jos on kyseessä tuttu ihminen, joka säikäyttää, palautuu turvallisuuden ja rauhan tunne nopeammin. Pelossa se voi jatkua pidempään, psykologi Niina Lyytinen sanoo.

Monesti reaktio tapahtuu ennen kuin ehdimme itse ajatellakaan, että mitä nyt oikein tapahtuu.

Nina Lyytinen

Kiljahdus pelottavassa tilanteessa viestii muille vaarasta ja läsnäolosta. Toisaalta se voi myös karkoittaa pelottelijan tai vaikkapa eläimen.

– Eläimethän saattavat pelottaa ihmisiä metsässä. Tosiasiassahan se on yleensä eläin, joka pelkää ihmistä, Lyytinen sanoo.

Silmien sulkeminen, kiljuminen tai oman alueen kartoittaminen silmämääräisesti voi tuoda nekin turvaa.

– Kiljahduksella osoitetaan, että 'mä oon nyt täällä', Lyytinen sanoo.

– Se, mikä tuo itselle turvaa, on ihan hyvä keino suojata itseään. Monesti reaktio tapahtuu ennen kuin ehdimme itse ajatellakaan, että mitä nyt oikein tapahtuu.