Tapahtumat Itä-Ukrainassa ratkaisevat kaasusovun keston

Ukraina ja Venäjä pääsivät torstaina sopuun alkavan talven kaasutoimituksista. Venäjän energiapolitiikan professorin Veli-Pekka Tynkkysen mukaan sovittu hinta on aikaisempaa lähempänä kaupallista hintaa.

Ulkomaat
Ukrainalainen sotilas vartiossa Kramatorskissa lähellä Slavianskia.
Ukrainalainen sotilas vartiossa Kramatorskissa lähellä Slavianskia 27. lokakuuta.Roman Pilipey / EPA

Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen arvioi, että Ukrainan ja Venäjän välinen kaasusopu syntyi, koska se oli pakko saada ennen talvea. Venäjän ja Ukrainan energiaministerit allekirjoittivat sopimuksen kaaasutoimituksista myöhään torstai-iltana.

– Vaikea sanoa, kuinka tästä jatketaan eteenpäin, sanoo Tynkkynen.

Kaasusovun pitäminen riippuu siitä, mitä Itä-Ukrainassa lopulta tapahtuu.

– Jos tilanne muuttuu ja taistelut roihahtavat uudestaan, mikään ei ole mahdotonta, sanoo Tynkkynen.

Venäjä laski kaasun hintaa

Professori Veli-Pekka Tynkkynen sanoo, että Venäjä on joutunut laskemaan aiemmin vaatimaansa kaasun hintaa. Hinta on silti Venäjän kannalta melko järkevä.

Tynkkynen
Veli-Pekka Tynkkynen.Yle

– Aiemmat hintapyynnöt olivat poliittisesti motivoituneita. Nyt on laskettu kaasukuution hintaa noin sadalla dollarilla. Nyt ollaan lähempänä kaupallista hintaa, sanoo professori Tynkkynen.

Tynkkysen mukaan on vaikea sanoa, miten Ukrainan kaasusopimuksessa huomioidaan kaasun läpivienti Eurooppaan.

– Myös Ukrainan kaasuvelan hinta on ollut kiistanalainen. Venäjä määritteli sen ennen kaasutoimitusten katkaisemista 500 dollariin kuutiometriltä. Se on aivan ylihintaa siihen verrattuna, mitä esimerkiksi muut Euroopan maat maksavat kaasusta, sanoo Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

Kaasusopimuksiin läpinäkyvyyttä

Tynkkysen mukaan on vaikea sanoa, mitä nyt syntynyt spopu merkitsee tulevien kaasusopimusten kannalta. Joka tapauksessa hän kaipaa läpinäkyvyyttä kaasusopimuksiin.

–Pitäisi sopia vain kaasun hinnasta, eikä sekoittaa siihen mitään muuta eli poliittisesti motivoituneita tavoitteita, sanoo Tynkkynen.

Tynkkynen toivoo, että Eurooppa pystyisi toimimaan Venäjän kanssa enemmän kartellipohjalta, jolloin EU olisi yhtenäinen kumppani Venäjän kanssa. Juuri tämä estäisi erilaisten poliittisten kommervenkkien liittymisen kaasusopimusten tekemiseen.