1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mattoja kutova mies kummastuttaa – maanviljelijä vaihtoi traktorin kangaspuihin

Mattoja kutova mies voi herättää ennakkoluuloja. Tämän on saanut kokea Martti Ylitalo, joka halusi eläkkeelläkin jatkaa käsillä tekemistä. Parhaimpana vuotenaan entinen maanviljelijä on kutonut 150 metriä mattoja.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Kangaspuut kolisevat tasaiseen tahtiin Martti Ylitalon kodin vintillä Evijärvellä. Entisen maanviljelijän käsissä on syntymässä räsymatto, jossa vilisee punaisia, keltaisia, vihreitä ja mustia trikookuteita.

– Kun on tottunut tekemään töitä, täytyi keksiä jotakin tekemistä eläkepäiville. Halusin tehdä jotakin käsilläni, joten siitä se idea mattojen kutomisesta alkoi syntyä.

Ensimmäiset kokemukset kangaspuista löytyvät jo lapsuudesta.

– Varkain kudottiin äidin kangaspuilla. Hän oli kyllä vihainen, kun sotkimme hänen jo tekemää työtään. Oma ja naapurin emännät ovat nyt sitten opettaneet tarkemmin, miten mattoja kudotaan.

Asiakkailta luuria korvaan

Ylitalo on kutonut jo useamman vuoden. Hän kutoo lähinnä talviaikaan, ja parhaana vuotena mattoja on syntynyt 150 metriä. Osa potentiaalisista ostajista on ihmetellyt, kun matot ovat miehen valmistamia.

– Kyllä puhelimessa on tullut luuriakin korvaan, kun ovat kuulleet miehen äänen. Kaikki eivät tykkää tai luota siihen, että mieskin voi tehdä tällaista työtä.

Ennakkoluuloista huolimatta Ylitalo jatkaa puurtamista – vaikka esimerkin kaupanteko on hankalaa.

– Jalostuskarjan myyminen oli helpompaa, Ylitalo nauraa.

Työstään vinttihuoneessa hän kuitenkin nauttii.

– Yksi parhaista asioista on lyhyt työmatka, ei tarvitse siirtyä kotona kuin kerroksesta toiseen. Kyllähän täällä sisällä on mukava kutoa ja katsella ikkunasta, kun ulkona sataa lunta ja räntää.