Hyppää sisältöön

Korkman kaipaa elvytystä ja piikittelee tiukan kurin vaatijoita

Eurooppa elvyttää, mutta ei riittävästi, huomauttaa taloustieteen professori Sixten Korkman. Samalla hän piikittelee niitä poliitikkoja, joiden talouskuripuheet vain pidentävät taantumaa.

Sixten Korkman. Kuva: Yle

Euroopan pitäisi elvyttää huomattavasti nykyistä enemmän, esittää Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman.

Yle Radio 1:n ykkösaamussa haastatellun Korkmanin mukaan Euroopan keskuspankin pitäisi ottaa mallia Yhdysvalloista ja lisätä rahaa markkinoilla.

Valtiot taas voisivat huolehtia siitä, että finanssipolitiikka tukisi kysyntää selvästi nykyistä enemmän.  Hänen mukaansa vähinten järkeä on siinä, kun kaikki kiristävät finanssipolitiikkaansa.

– Meillähän rahapolitiikka on elvyttävää, mutta kysymys on siitä, ettei se ole riittävän elvyttävää.

Korkman muistuttaa myös, että finanssipolitiikan avulla pitäisi selvästi enemmän tukea kysyntää.

– Siihen taas ei ole valmiuksia tai edellytyksiä kuin Saksassa, ja he taas eivät halua elvyttää.

Tiukan kurin vaatijat syventävät lamaa

Samalla Korkman piikittelee talouskuria vaatineita poliitikkoja.

– Ei siinä ainakaan ole järkeä, että jokainen maa kiristää finanssipolitiikkaa, leikkaa menoja, nosta veroja. Silloin taantuma syvenee.

– Kun suomalaiset poliitikot, Olli Rehn, komissio ja kaikki vaativat, että näiden maiden pitää leikata menojaan ja panna budjetit kuntoon. Kyllä se eräältä osin syventää taantumaa.

Korkmanin mukaan nyt pitäisi antaa toimijoille sopeutumisaikaa ja kiristää finanssipolitiikkaa vasta sitten, kun talous on kääntynyt kasvuun.

.
.