1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyhäinpäivän muistio

Lauantaina vietettävä pyhäinpäivä vaikuttaa useiden liikkeiden aukioloon ja julkisen liikenteen aikatauluihin.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Suomalaiset hiljentyvät lauantaina pyhäinpäivän viettoon.

Pyhäinpäivänä valtaosa kaupoista on kiinni. Pieniä alle sadan neliön kauppoja tai haja-asutusalueilla olevia kauppoja aukiolorajoitukset eivät koske haja-asutusaluiden uusia suuryksiköitä lukuun ottamatta. Myös huoltoasemien, kukkakauppojen ja kioskien yhteydessä olevat alle 400 neliön marketit voivat olla auki.

Lisäksi jotkin Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa sekä Lapin länsirajalla ja Sallassa sijaitsevat kaupat voidaan pitää auki poikkeusluvilla.

Alkon myymälät ja pankit ovat pyhäinpäivänä kiinni, samoin postikonttorit lukuun ottamatta Joulupukin pääpostia Rovaniemellä. Yrittäjien hoitamat postin toimipisteet palvelevat pyhäinpäivän aikaan omien aukioloaikojensa mukaan.

VR:n kaukoliikenne kulkee lauantain aikataulujen mukaisesti ja lähiliikenne sunnuntain aikataulujen mukaisesti joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

Kaukoliikenteen bussivuorot ajetaan pyhäliikenteen mukaan, eli S-vuorot ajetaan, SS-vuoroja ei. Matkahuolto suosittelee tarkistamaan tiedot poikkeuksista verkkosivuiltaan.

Helsingin seudun liikenteessä kuljetaan sunnuntaiaikataulujen mukaan, paitsi yöliikenne ajetaan kuten tavallisena lauantaina.

Länsimaissa on 600-luvulta lähtien vietetty pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivää. Suomessa on tapana muistaa kuolleita läheisiä viemällä kynttilöitä ja kukkia heidän haudoilleen.