Kuusijärven metsien myynnistä nousi riita – Vantaa uhkaa pakkolunastuksella

Vantaa on kaavaillut jo pitkään Kuusijärven virkistysalueen kyljessä sijaitsevasta puistometsästä porttia Sipoonkorven kansallispuistoon. Vantaa on yrittänyt ostaa metsät itselleen, mutta tarjottu hinta ei ole tyydyttänyt maanomistajia.

Kotimaa
Kuusijärven kyljessä on hehtaarikaupalla maata, jonka Vantaa haluaisi ostaa itselleen.
Kuusijärven kyljessä on hehtaarikaupalla maita, jotka Vantaa haluaisi ostaa itselleen.Yle

Vantaa ja yksityiset maanomistajat kiistelevät Kuusijärven metsien myynnistä. Vantaa havittelee alueelta kuudentoista hehtaarin metsäpalstaa, mutta kaupungin tarjoama hinta ei tyydytä maanomistajia. Nyt Vantaa väläyttää pakkolunastusta, jotta se saisi maat itselleen.

– Meidän uusi maapoliittinen ohjelmahan lähtee siitä, että myöskin tämä [pakkolunastus] keino otetaan käyttöön tarvittaessa, mutta neuvottelujen jälkeen, kertoo Vantaan maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen.

Vantaa on kaavaillut jo pitkään Kuusijärven virkistysalueen kyljessä sijaitsevasta puistometsästä porttia Sipoonkorven kansallispuistoon.

Vantaa haluaisi omistaa maat, joiden läpi kaavailtu polku kansallispuistoon kulkisi. Kauppoja maista on hierottu jo yli kymmenen vuotta.

"Vantaa tarjoaa naurettavaa hintaa"

Valtaosan maista omistavan kuolinpesän edustaja Rose-Marie Fernstedt ei suostunut kommentoimaan asiaa vedoten neuvottelujen keskeneräisyyteen.

Alueella pienemmän metsäkaistaleen omistavan kuolinpesän edustaja Rainer Frigrenkin kommentoi asiaa vain lyhyesti. Hänen mielestään Vantaan lähes 300 000 euron tarjoama kokonaishintahinta maasta on "naurettavan alhainen".

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan hinta tuskin enää nousee tarjotusta.

– Meidän arvio on, että se hinta saattaa olla 200-300 000 euroa, Nikulainen sanoo.

Ei vaihtoehtoja

Pakkolunastus olisi Vantaan mittakaavassa poikkeuksellinen keino. Aiemmin se on käyttänyt pakkolunastusta vain harvoin. Jos pakkolunastukseen mennään edessä voi olla vuosia kestävä oikeustaistelu.

Vaihtoehtoinen reitti kansallispuistoon ei tule Vantaalle kuuloonkaan.

– Meillähän on Kuusijärvellä kahvilat ja isot parkkipaikat. Ihmiset voivat tulla Kuusijärvelle ja jättää autonsa sinne ja lähteä retkeilemään, tulla takaisin Kuusijärven kahvioon, kenties avantouimaan ja saunomaan. Eli tämä on erittäin olellinen osa tätä kansallispuistoa. Meille on hirveän tärkeätä saada maa-alue omistukseen, perustelee Nikulainen.

Osapuolet neuvottelevat kaupoista vielä ennen seuraavaa kaupunkisuunnittelulautakunnan kokousta, joka pidetään 10.11.

– Jos sopua ei löydy, niin me lähdemme lunastuksen tielle, Nikulainen toteaa.