1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kainuun palvelut samassa paikassa verkossa: "Kun kilpailija on jo siellä, niin alkaa tulla kiire"

Kainuulaiset palveluntuottajat halutaan samaan markkinapaikkaan verkossa. Maakunnassa kootaan parhaillaan tarjotinta, mistä kuntalaiset löytävät helposti kotiin tarvitsemansa palvelun. Tuottajille tarjotin tarjoaa ilmaisen markkinapaikan.

Kuva: Mika Kanerva / Yle

Kainuussa kootaan parhaillaan verkkoon Hyvinvoinnin palvelutarjotinta (siirryt toiseen palveluun), mistä kuntalaiset pystyvät löytämään oman paikkakuntansa kotiin tilattavat palvelut yhdestä paikasta. Palveluntuottajia on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toimialueelta, ja mukaan mahtuu niin siivous-, talonmiehen-, terapia- ja esimerkiksi kauneudenhoitopalveluja.

Tarjottimelle kootaan niin Kainuun soten kuin yritysten ja järjestöjen tuottamat palvelut.

– Pitää vain tietää mitä palvelua etsii ja miltä paikkakunnalta, niin tarjonta löytyy palvelusta. Tarkoitus on rakentaa kainuulaisten palvelujen keskitetty markkinapaikka verkkoon, selittää projektipäällikkö Esko Pääskylä.

Sen lisäksi että palvelutarjottimelta voi etsiä palveluja, siellä voi myös tehdä vertailua palveluntuottajien välillä.

– Kun asiakas kirjoittaa oman katuosoitteensa, niin palvelutarjotin laskee myös arvion matkakustannuksista. Eli palvelu laskee, että kuinka paljon kotiin tilattava palvelu maksaa kokonaisuudessaan, koska paitsi palvelu myös matkakulut pitää maksaa, Pääskylä huomauttaa.

Kainuussa ollaan askel muita edellä

Palvelutarjottimelle kootaan tällä erää nimenomaan kotiin tilattavia palveluja. Projektipäällikkö Esko Pääskylän mukaan myöhemmässä vaiheessa on tarkoitus koota tarjottimelle palveluja kohderyhmittäin, kuten lapsiperheiden, nuorten ja ikäihmisten palvelut.

Palvelutarjottimelta voi etsiä vaikka siivouspalveluja. Kuva: Arja Lento / Yle

Vastaavia portaaleja on ollut muun muassa Tampereella. Kainuussa verkon palvelutarjotin on siinä mielessä muita edistyksellisempi, että tarjonta kattaa laajemmin palveluja kuin pelkästään yritysten palvelut.

– Kainuussa kokeillaan ensimmäisenä hyvin asiakaslähtöistä menettelyä, eli sekä julkisen sektorin että yritysten ja järjestöjen palvelut kootaan samaan paikkaan. Se helpottaa tietenkin tavallista ihmistä, joka etsii palvelua, ettei kaikkea tarvitse etsiä eri lähteistä, projektipäällikkö Esko Pääskylä toteaa.

Markkinapaikan rakentaminen on lähtenyt liikkeelle pikku hiljaa Kainuun soten ja yritysten välisistä keskusteluista. Pääskylän mukaan tarkoitus on luoda nimenomaan pysyvä palvelu, ja Kainuun sote onkin sitoutunut vahvasti palveluun.

Pitää vain tietää mitä palvelua etsii ja miltä paikkakunnalta, niin tarjonta löytyy palvelusta.

Esko Pääskylä

– Soten hakemuskaavaketta palveluseteliyrittäjäksi ollaan siirtämässä palvelutarjottimelle. Puheissa on ollut myös sähköisen palvelusetelin kokeileminen. Tässä palvelutarjottimen ohjelmistossa on valmiina tällainen toiminto, kunhan se vain otetaan käyttöön.

Tarjottimella ilmaista markkinointia

Osa kainuulaisista palveluntuottajista on jo herännyt ja osa vielä nukkuu, kertoo Esko Pääskylä tarjottimen tunnettuudesta. Aivan täyttä palvelutarjontaa markkinapaikasta ei vielä löydy, mutta listaa täydennetään koko ajan.

– Yrittäjät ovat hoksanneet, että kun kilpailija on jo siellä, niin itselläkin alkaa olla kiire mukaan, Pääskylä naurahtaa.

Hän muistuttaa, että kyseessä on täysin ilmainen markkinapaikka eikä siitä peritä maksua, että saa tietonsa näkyville.

– Kainuun soten tehtävä on edistää kainuulaisten hyvinvointia. Tällä tavalla kun luodaan toimivat hyvinvointipalvelujen markkinat, sote toteuttaa tehtäväänsä.