1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:n vaalit: Tyytymättömyys kongressiin voi tuoda yllätyksiä

Yhdysvalloissa republikaanit uskovat presidentti Barack Obaman epäsuosion takaavan puolueelle vaalivoiton ensi tiistain kongressivaaleissa. Voiton tielle on kuitenkin ilmaantunut yllättäviä mutkia kuten Kansasissa neljännelle kaudelle pyrkivä senaattori Pat Roberts on saanut huomata.

Ulkomaat
Pat Roberts.
Republikaanisenaattori Pat Robertsin kampanjoi säilyttääkseen paikkansa Kansasia edustavana senaattorina seuraavat kuusi vuotta..Olli-Pekka Sulasma / Yle

Kansasilaisen senaattorin Pat Robertsin kampanjaa loppusuoralla saapui Kansasiin vauhdittamaan teekutsuliikkeen lemmikki, senaattori Rand Paul. Heti kättelyssä on selvää Pittsburgin pikkukaupungin vaalitilaisuudessa, mikä republikaanien omasta mielestä heidän vahvin valttikorttinsa tiistain kongressivaaleissa on.

– Presidentti Obama kasvattaa velkaamme enemmän kuin edelliset 43 presidenttiä yhteensä, mikä on ennenkuulumatonta, Rand Paul kertoi yleisölle.

Osavaltion istuva kuvernööri ja jatkokautta tavoitteleva Sam Brownback puolestaan tiedusteli, kumman viitoittamaa tietä puolueväki mieluummin seuraa, Obaman vai Reaganin?

– No, onko joku halukas Obaman kyytiin? Brownback tivasi vajaat satapäiseltä yleisöltä pittsburgilaisen hotellin kelmeässä juhlahuoneistossa.

Halukkaita ei löytynyt. Vaikka kongressivaaleissa ei ole ollenkaan ehdokasta nimeltä Barack Obama, hänestä puhutaan - etenkin republikaanien tilaisuuksissa. Siinä missä demokraattiehdokkaat huonolla menestyksellä yrittävät tehdä hajurakoa epäsuosituksi kokemaansa presidenttiin, republikaanit eivät juuri muusta puhukaan kuin Obamasta.

– Presidentti Obama itse parhaiten sanoi, että vaalit ovat kansanäänestys hänen politiikastaan, ohjelmistaan ja perinnöstään, senaattoripaikkansa Kansasissa uusimaan pyrkivä Pat Roberts muistutti.

Obaman lokakuun alussa mainitsemaa puhesitaattia toistetaan republikaanien tilaisuuksissa ahkerasti.

Republikaanit motivoituneita

Epäluottamus liittovaltion kykyyn ajaa amerikkalaisten asioita ja Obaman epäsuosio piiskannevatkin republikaaniäänestäjiä vaaliuurnille tiistaina demokraatteja tiuhemmin. The Washington Post –lehden ja ABC-tv-yhtiön kyselyssä kaksi vuotta sitten Mitt Romneya äänestäneet seuraavat välivaaleja innokkaammin kuin presidentti Obamaa äänestäneet.

– Näissä vaaleissa on kyse mitä suurimmassa määrin presidentti Obamasta. Emme mieheni kanssa millään muotoa pysty tukemaan hänen ajamiaan uudistuksia. Niitä ajaessaan Obama on toiminut mielestämme lainvastaisestikin, sanoi vaalitilaisuuteen saapunut Linda Van Sickle.

Miehensä Garyn kanssa he kuvailevat itseään pitkän linjan republikaaneiksi, joille tärkeitä ovat taloudellinen konservatiivisuus, aborttikielto ja perinteinen avioliitto.

– Vapauksiamme poljetaan joka päivä. Pat Roberts on palvellut Kansasia hyvin ja siksi tuemme häntä, sanoi Gary Van Sickle.

Republikaaneilla on myös vaaleissa enemmän voitettavaa.

– Maan ja maailman katse ovat Kansasissa, sillä meistä on kiinni, tuleeko senaattiin republikaanienemmistö, muistutti senaattori Pat Roberts yleisöään.

Jos Roberts ja muut ehdolla olevat republikaanisenaattorit pitävät tiistaina omat paikkansa, kuuden paikan nappaaminen demokraateilta palauttaisi republikaanit enemmistöasemaan molemmissa kamareissa.

Istuvien edustajien epäsuosio

Kansas on lähettänyt 1930-luvulta lähtien senaattiin vain republikaaneja. 78-vuotias Roberts on kuitenkin joutunut kampanjoimaan tällä kertaa tosissaan. Tämä siksi, että oikeastaan ainoa asia, joka näyttää heittävän kapuloita republikaanien voitonkulun rattaisiin, on äänestäjäkunnan väsymys istuviin kansanedustajiin. Heissä kiteytyy kongressin kyvyttömyys tehdä päätöksiä.

Tyytymättömyys korostuu Kansasissa vielä sillä, että Pat Robertsilla on vastassa demokraatin sijasta riippumaton ehdokas, liikemies Greg Orman.

– Pat Roberts mustamaalaa minua. se on juuri sitä washingtonilaista politikointia pahimmillaan, manaa Orman tv-mainoksessaan.

Sitoutumaton Orman on ollut aiemmin lähellä demokraatteja. Esimerkiksi vuonna 2008 hän tuki presidentti Obaman kampanjaa, mutta on sittemmin siirtynyt presidentin arvostelijaksi. Mielipidemittaukset eivät vaalien alla ole pystyneet tekemään selvää eroa miesten kannatuksessa; demokraatteja ja liikkuvia äänestäjiä Orman miellyttää, republikaaneja ei.

– Emme millään voisi kuvitella äänestävämme häntä, sanoivat Linda ja Gary Van Sickle.

Orman voi hyvin olla juuri se, joka vie republikaaneilta tiistaina unelman senaatin enemmistöstä. Voittaessaan Orman aikoo liittoutua sen puolueen kanssa, joka saa vaaleissa eniten paikkoja. Vaikka valtakunnallisesti republikaaneilla on takanaan myötätuuli, juuri tällaiset paikalliset vastapuhurit tekevät vaaleista arvaamattoman, mitä tulee senaatin voimasuhteisiin.

Olli-Pekka Sulasma, Pittsburg, Kansas
Yle Uutiset

Lue seuraavaksi