Keski-Pohjanmaan hammaslääkäreille pitkiä jonoja – Kokkolassa 1700 odottaa vuoroaan

Hammaslääkärijonot venyvät Keski-Pohjanmaalla liian pitkiksi. Hoitotakuun rajat ovat paukkuneet esimerkiksi Kokkolassa, Kannuksessa ja Pietarsaaressa. Hoitoloiden mukaan tilanteen helpottamiseksi tarvittaisiin lisää käsipareja.

Kotimaa
Asiakas hammaslääkärin käsittelyssä.
Yle

Hoitotakuu edellyttää, että kiireettömään hammashoitoon täytyy päästä puolessa vuodessa. Tämä aika on ylittynyt syksyllä niin Pietarsaaren seudulla, Kokkolassa kuin peruspalveluliikelaitos Jytan alueella. Syyksi kerrotaan se, että töitä tehdään liian pienellä porukalla.

Hammaslääkärin tuoliin on erittäin kovaa tunkua Kokkolassa. Lokakuun alussa kiireettömään hoitoon jonotti noin 1740 ihmistä. Yli puoli vuotta jonossa on ollut hieman yli 400 henkilöä.

Hammashuollosta todetaan, että taustalla on muun muassa liian pieni työntekijämäärä, palveluseteleiden käytön lopettaminen keväällä sekä se, että kokkolalaiset ovat tottuneet käymään kunnallisessa hammashuollossa yksityisen sijaan.

Apua palveluseteleistä?

Pietarsaaren seudulla kiireettömään hoitoon jonotti lokakuun alussa hieman yli tuhat henkilöä. Näistä yli puoli vuotta jonossa on ollut noin 660 henkilöä. Yhtenä keinona jonojen purkamiseen on suunniteltu palveluseteleiden käyttöä. Suunnitelma on kuitenkin saanut kritiikkiä osalta alueen hammaslääkäreistä. Heidän mukaansa palvelusetelit eivät tuo helpotusta tilanteeseen, koska kaupungissa ei ole tarpeeksi yksityisiä hammaslääkäreitä.

Tilanne on kohentunut hiljalleen koko ajan. Meillä on ollut täällä apuna orientoiva hammaslääkäri, joka on auttanut jonojen purkamisessa kovasti.

Pekka Korhonen, Jyta

Peruspalveluliikelaitos Jytan viimeisin tilasto on elo- ja syyskuun vaihteesta. Tuolloin kiireettömään hammashoitoon jonotti hieman yli 400 henkilöä. Hankalin tilanne oli Kannuksessa, jossa 50 ihmistä oli ollut jonossa yli puoli vuotta. Johtava hammaslääkäri Pekka Korhonen toteaa, että luku on pienentynyt ja valoa on näkyvissä.

– Tilanne on kohentunut hiljalleen koko ajan. Meillä on ollut täällä apuna orientoiva hammaslääkäri, joka on auttanut jonojen purkamisessa kovasti.

– Olemme käyttäneet myös ostopalveluja meidän alueen hammaslääkäreiltä, ja palvelua ostettiin esimerkiksi elokuussa arvion mukaan reilun puolen hammaslääkärin verran, Korhonen jatkaa.

Jyta-alueeseen kuuluvat Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli ja Kannus.