1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kekri oli aikansa slow food -hetki – höppävoi kruunasi juhlapöydän

Sadonkorjuun juhla kokosi maatilojen ihmiset yhteen nauttimaan kiireettömästä ruokailusta. Kesän ja syksyn raskaita töitä paiskineiden suihin katosivat palvilihat, imellysmarjavelli ja höppävoi.

Kuva: Yle / Sanna Kähkönen

Kekrin aikaan maaseudulla isojen pirttien pitkät pöydät notkuivat herkullisia tarjottavia. Kainuussa tarjottiin tuhtia evästä, joka oli palkinto raskaasta uurastuksesta.

– Silloin ei tunnettu ruuan suhteen kevyitä versioita, eikä silloin ollut kiirettä. Koko talon väki piikoineen ja renkeineen nautti ruokailusta rauhassa, kertoo suomussalmelainen, pitkän linja ravintolayrittäjä Veikko Huovinen.

Höppävoi ei ollut sitä puhtainta voita, vaan siinä oli mukana heraa.

Veikko Huovinen

Perinteinen kekri tarjottava koostui syyskauden aineksista.

– Viljasta saatiin leipää, Kainuussa tehtiin nyrkkirieskaa. Sienet hakattiin sipulin kanssa hakkelukseksi, oli juureksia ja teurastetusta lihasta tehtyä keittoa. Tapana oli myös nostaa iso lihapalanen pöytään, josta jokainen kävi puukolla vuolemassa haluansa kimpaleen.

– Jälkiruokana tarjottiin puolukasta, ruisjauhosta ja perunasta valmistettua imellysmarjavelliä. Siinä peruna imellytettiin puolukkaan, se oli työlästä valmistaa, mutta herkullista syödä, kertoo Veikko Huovinen.

Kuva: Yle / Sanna Kähkönen

Höppävoi suorastaan suli suuhun

Monipuolisen tarjoilun ylipuolelle nousi leivän päälle sipaistu höppävoi.

– Kuten nimestäkin voi päätellä, se oli tavallaan höttöistä.

– Höppävoi ei ollut sitä puhtainta voita, vaan siinä oli mukana heraa. Tänä päivänä sen voi valmistaa laittamalla voihin kermaviiliä, jolloin päästään aika lähelle perinteistä makua.

Suomussalmelaisen, ravintola Kultaisen Kukon yrittäjänä tunnettu Huovinen tietää, miksi höppävoin perään haikaillaan edelleen.

– Meidänkin kattauksiin sitä tahdotaan ja valmistamme sitä kerran vuodessa omaan tarjoiluun. Höppävoissa maku tulee happamasta kermasta, se sopii suomalaisen leivän päälle.