1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syödäänkö teillä väljähtyneitä vuosikertamausteita?

Missä sinun kodissasi on valolta, lämmöltä ja kosteudelta suojattu paikka? Entä, ovatko sinun mausteesi siellä - vai edelleen käryssä ja paahteessa maustekaapissa, lieden yläpuolella? Mausteetkaan eivät kestä aivan mitä tahansa.

Suomalaiset tuovat mausteita paljon myös ulkomaanmatkoiltaan. Kuva tiibetiläiseltä maustetorilta. Kuva: Eeva Rautiainen

Eri sortin pippureja, suolaa, basilikaa, cyrrya, oreganoa ja valkosipulijauhetta; siinä taisikin tulla lueteltua se tavallisin tarina suomalaisesta maustekaapista. Kun vielä lisätään leivontaan tarvittava kaneli, inkivääri, kardemumma, ruokasooda, sekä vanilja- ja leivinjauhe, peruspaketti alkaakin olla kasassa.

Toisaalta moni on innostunut käyttämään myös eksoottisia mausteita, ja tuo niitä matkoilta mukanaan. Mutta tiedätkö, kuinka vanhoja mausteita säilyttelet?

Mausteillakin on parasta ennen-päiväyksensä, jonka jälkeen niiden teho hiipuu. Maustekaapin purkkien ja pussukoiden tarkastus ja siivous kerran vuoteen kannattaa, sillä yllättävän moneen keittiöön kasautuu vuosien matkalla melkoisia vuosikertamausteita.

Jos käyttää väljähtyneitä vuosikertamausteita, tekee tavallaan vähän turhaa työtä. Isotöinenkään ruoka ei toimi täysillä, jos mausteet ovat vanhentuneita.

Tiina Anola-Pukkila.

– Monissa mausteissahan on öljyjä, jotka tuovat sen varsinaisen maun esiin. Ajan myötä öljy haihtuu, eikä aromeja enää irtoakaan ruokaan. Jos vallankin tekee jotain isotöisempää ruokaa, niin oikeastaan näkee turhaan vaivaa, elleivät mausteet enää toimikaan, toteaa Tiina Anola-Pukkila Pohjois-Karjalan Martoista.

– Myös yrtit, kuten vaikkapa basilika, on sillä tavalla herkkä, että se ei kovin kauaa säily täydessä aromissaan. Tuoreesta basilikasta on hyvä tehdä vaikkapa pestoa, jota voi pakastaa pienissä annospusseissa, Anola-Pukkila vinkkaa.

– Pakkaseen on kätevää myös leikata vaikkapa oman pihan tai parvekkeen tilliä, persiljaa, tai ruohosipulia ihan rasiaan. Ne täytyy vain olla hyvin ilmatiiviisti pakattuja, useampaan suojapakkaukseen laitettuina, ettei sitten mansikat ala maistua tilliltä tai persiljalta,  Tiina Anola-Pukkila muistuttaa.

Älä anna ilman pilata mausteitasi

– Minä tekisin maustekaappisiivouksen niin, että kaivelisin ja leväyttäisin kaikki mausteet esille, mitä kotoa löytyy.

– Kävisin niiden parasta ennen-päiväykset aika tylysti läpi, ja yhdistelisin tuoreimmat yhteen purkkiin tai pussukkaan, jos esimerkiksi vaikkapa kanelia tullut hankittua vähälle aikaa useampi pussi, jotka on kaikki auottu. Vanhaksi menneet laittaisin surutta menemään, ja muutenkin pyrkisin pakaamaan mausteet mahdollisimman pieneen purkkiin tai pussukkaan. Ilma pilaa mausteiden aromin ajan saatossa, Anola-Pukkila sanoo.

Mausteita voi myös testailla. Jos kokonaisesta mausteesta tulee morttelissa hierrettynä aivan raikas tuoksu, sitä voi käyttää, vaikka se olisikin vuosikertamauste. Myös yrttejä voi kevyesti hieroa kädessä ja nuuhkaista onko tuoksu raikas, ja ytyä tallella. Kaikissa mausteissa ei päiväystä ole matkassaan.