Häväistyt pojat

”He tekevät pahoja asioita minulle.” Poikien hyväksikäyttö on yleinen ja vaiettu salaisuus Pakistanissa. Yle TV2 to 13.11.2014.

Silminnäkijä (tv)
Naeem on katulapsi.
Yle.

- He tekevät pahoja asioita minulle. Aqib on 9-vuotias koditon poika Pakistanin Peshawarista. Hän kerää jätteitä, ja saa siitä muutaman lantin.

Hän yöpyy missä milloinkin. Bussivarikolla on kuskeille tarkoitettuja vuoteita, joita saa vuokrata. Nukkua voi ilmaiseksi, jos jakaa vuoteen kuljettajan kanssa. Mutta se merkitsee seksuaalisia palveluja.

Kodittoman pojan ainoa yösija: aikuisen miehen kainalossa.
Kodittoman pojan ainoa yösija: aikuisen miehen kainalossa. TVF/Clover Films.

Poikien hyväksikäyttö on Pakistanin yleinen ja vaiettu salaisuus. Siitä on alettu puhua vasta viime aikoina. Se on niin yleistä, että suuri osa miehistä ei pidä sitä edes syntinä tai rikoksena.

Eräässä haastattelututkimuksessa 95 prosenttia kuljettajista myönsi, että seksi alaikäisten poikien kanssa on heidän päähuvinsa. Myös Ejaz, joka on bussin rahastaja, tunnustaa asian avoimesti.

Ejaz tunnustaa avoimesti harrastaneensa seksiä alaikäisten poikien kanssa.
Ejaz tunnustaa avoimesti harrastaneensa seksiä alaikäisten poikien kanssa. TVF/Clover Films.

- Tiedän että se on islamin uskoa vastaan. Mutta olemme voimattomia halujemme edessä.

13-vuotias Naeem on asunut kadulla 8-vuotiaasta asti, kun hänen vanhempansa kuolivat. Silloin hänet raiskattiin ensimmäisen kerran. Ainoan turvapaikan tarjoaa lahjoitusvaroin toimiva päiväkeskus, jossa pojatsaavat leipää ja turvallisen lepopaikan. Yösija pitää etsiä muualta.

Naeem on katulapsi, jota on käytetty hyväksi.
Naeem on katulapsi, jota on käytetty hyväksi. Kierre jatkuu, sillä hänestäkin on tullut poikien hyväksikäyttäjäTFV/Clover Films.

Kyetäkseen nukkumaan kadulla Naeem sai heroiinia. Nyt hänellä on vakava huumeriippuvuus. Huumeannoksensa hän rahoittaa myymällä seksiä. Elämä pyörii kolmiossa köyhyys, huumeet ja prostituutio.

- Tämä on yksi surullisimmista ja häpeällisimmistä ilmiöistä yhteiskunnassamme, sanoo maaherra Imran Khan, joka on entinen huipputason krikettipelaaja. Hän lupaa voimakkaasti tehdä asialle jotain.

Katulasten päiväkeskus on monille pojille ainoa paikka, jossa voi olla hetken aikaa rauhassa – olla lapsi.
Katulasten päiväkeskus on monille pojille ainoa paikka, jossa voi olla hetken aikaa rauhassa – olla lapsi.Yle.

Hiljaisesti hyväksytyn tavan kietoutuminen köyhyyteen merkitsee sitä, että noidankehää on vaikea rikkoa. On kuitenkin joitain keinoja, esimerkiksi huumekierteen katkaisu. Naeem pääsee vapaaehtoisvaroin pyörivään poikien turvakotiin tuhannen kilometrin päähän Karachiin.

Poikien hyväksikäyttö on Pakistanin vaiettu ja yleinen salaisuus.
Poikien hyväksikäyttö on Pakistanin vaiettu ja yleinen salaisuus. ”He tekevät pahoja asioita”, kertovat kahdeksanvuotiaat pojat.TVF/Clover Films.

Lastensuojelu on periaatteessa olemassa, mutta poliisilla ei ole aikaa ja halua puuttua poikien hyväksikäyttöön. Alue on talibanien jatkuvien terrori-iskujen kohteena. Poliisilla on paljon muitakin murheita kuin lapset.Dokumentti kertoo ikävästä todellisuudesta, jolta on helppo sulkea silmänsä.Vaikka perussävy on synkkä, ohjelma avaa kuitenkin myös keinoja, pieniä askeleita, joilla asiaan voidaan puuttua. Aivan ensimmäinen askel on silmien avaaminen.