1. yle.fi
  2. Uutiset

Kynsi- ja ripsibisnes altistaa allergioille

Kauneussalongeissa käytettävät kemikaalit aiheuttavat alalla työskenteleville vakavia allergiaoireita. Kynsi- ja ripsistudioissa työskentelevät ovat uusi riskiryhmä.

Kotimaan uutiset
Kauneushoito
Yle

Rakennekynnet ja ripsienpidennykset ovat kauneusalan uusimpia villityksiä, joita asiakas käy huollattamassa noin kuukauden välein.

– Ripsiasiakkaiden määrä on kasvanut parin vuoden aikana 40 prosentilla, sanoo yrittäjä Helen Jõgi helsinkiläisestä Studio Glamourista.

Sama aine sairastutti 1990-luvun hammashoitoloissa

Kauneushoito
Ripsienpidennykset ovat kauneusalan kuuma trendi.Yle

Trendikkään kynsi- ja ripsibisneksen varjopuolet ovat alkaneet viime vuosina hahmottua.

Rakennekynsissä ja ripsien kiinnityksissä käytettävä akrylaatti on sama aine, joka sairastutti hammashoitoloiden työntekijöitä vielä 1990-luvulla.

Suojaus hammasalalla saatiin sittemmin kuntoon. Nyt samoista oireista kärsivät etenkin jatkuvasti aineen kanssa tekemisissä olevat ripsi- ja kynsityöntekijät.

– On ihokosketusallergiaa ja myös joitain yksittäistapauksia työperäistä astmaakin on todettu. Tämä on uusi ammattiryhmä. Heitä on paljon, ja heillä on paljon ongelmia, sanoo ammatti-ihotautien erikoislääkäri Kristiina Aalto-Korte Työterveyslaitokselta.

Suojalasit ja ilmastointi pitävät yrittäjän alalla

Kauneushoito
Helen Jõgi käyttää työssään suojamaskia.Yle

Myös kahta kynsi- ja ripsistudiota Helsingissä pyörittävä Helen Jõgi sairastui, vain vuosi alalle kouluttautumisen jälkeen.

– Oireet alkoivat viisi vuotta sitten. Oli nuhaa ja yskää. Lääkäri totesi, että sairastelu johtui tuotteista joita käytin työssäni. Tuotesarja vaihdettiin ja ilmastointia tehostettiin. Aloin myös käyttää suojalaseja. Silti silmäluomia välillä kutittaa, enkä voi enää itse käyttää ripsenpidennyksiä, hän sanoo.

Helen Jõgi kouluttautui alalle Virossa. Kurssi oli lyhyt eikä suojautumiseen perehdytetty lainkaan. Sittemmin hänen mukaansa työturvallisuuteen on alettu kiinnittää enemmän huomiota myös Suomessa.

– Täysin turvallista tapaa käsitellä kemikaaleja tällä alalla ei kuitenkaan välttämättä edes ole, Kristiina Aalto-Korte huomauttaa.

Kaikilla ei ole ammattitautivakuutusta

Kauneushoito
Rakennekynsissä käytettävä akrylaatti on ihoa ja hengitysteitä herkistävä kemikaali. Yle

Sitä, kuinka moni kauneusalalla työskentelevä lopulta sairastuu, ei tiedetä, sillä alalla toimii yrittäjiä, joilla ei ole ammattitautivakuutusta.

– Koulutus on niin lyhyt, että varmasti moni vain vaihtaa työtä sairastuttuaan, eikä tapaus kirjaudu virallisiin ammattitautitilastoihin, Kristiina Aalto-Korte sanoo.

Tilastojen valossa sairastelu kauneusalalla ei kuitenkaan ole ainakaan vähentynyt samassa suhteessa kuin ammattitaudit muilla aloilla.

Eniten kauneusalalla herkistymisiä akrylaattien lisäksi aiheuttavat hiusten kestovärit, kosmetiikassa käytetyt säilöntäaineet (metyyli-isotiatsolinoni) sekä hajusteet.

Lue seuraavaksi