Kurpitsatilan onnenpotku – tuhansien kilojen halloween-tilaus

S-ryhmä tilasi koko Suomen kurpitsat yhdeltä maatilalta. Aiemmin halloween-kurpitsat on kasvatettu Espanjassa.

ilmiöt
Kaiverrettu kurpitsa.
Lyhdyksi kaiverrettu kurpitsa.YLE / Sari Toivonen

Halloweenina monen suomalaiskodin kuisteja koristavat kurpitsalyhdyt kasvattaa lappeenrantalainen perheyritys. S-ryhmän kurpitsat ovat aiemmin tulleet Espanjasta, mutta tänä vuonna tahdottiin siirtyä kotimaiseen tuotantoon. Haasteeseen tarttui lappeenrantalainen maatalousyhtymä Lipiäinen/Haaja.

Etenkin loppukiri oli aikamoinen rutistus. Ison työn takana on tämä sato.

Kurpitsankasvatusta monessa polvessa

Lappeenrantalainen perheyritys on kasvattanut kurpitsoja jo kahdessa sukupolvessa 50-luvun lopulta asti. Yrityksen toiminta on kasvanut halloween-tilauksen myötä noin 40 prosenttia. Tila tuottaa noin 40 000 kiloa kurpitsaa tänä vuonna.

Pikkupojasta asti ollaan oltu kurpitsojen kanssa tekemisissä.

Heikki Lipiäinen

– Etenkin loppukiri oli aikamoinen rutistus. Ison työn takana on tämä sato, kertoo Heikki Lipiäinen.

Kustannuksien ja työn määrä yllätti Lipiäisen. Riskit ovat suuret, mutta tila selviytyi urakasta kunnialla.

– Pikkupojasta asti ollaan oltu kurpitsojen kanssa tekemisissä, joten tämä sujuu jo rutiinilla, Heikki Lipiäinen toteaa.

Uutta sesonkia kohti

Kurpitsasesongin loputtua maatalousyhtymässä alkavat syystyöt eikä aikaa lomailulle juurikaan jää. Kurpitsoista voi kasvattajakin kuitenkin nauttia.

– Omia suosikkejani ovat kurpitsakuutiot etikassa ja kurpitsahillo puolukalla höystettynä. Kurpitsalyhtyjä palaa meillä niin kuistilla kuin keittönpöydälläkin, toteaa Heikki Lipiäinen.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.