Lopen Räyskälä haluaa kisata Hyvinkään ja Nummelan kanssa lopettavan Malmin lentokentän toiminnoista

Lopen Räyskälän lentokenttä Etelä-Hämeessä on innokas ottamaan ainakin osan Helsingin Malmin lopetettavan kentän toiminnoista. Lopella on kentän perustoiminnot kunnossa, mutta paikka vaatisi myös rahaa kunnostukseen.

Kotimaa
Räyskälän lentokentän lennonjohtotorni
Räyskälän lennonjohtotorni.Jere Selonen

Valtio on vetäytymässä Helsinki-Malmin lentoasemalta puolentoista vuoden sisään. Harrasteilmailijat voivat jatkaa toimintaa Malmin lentoasemalla elokuuhun 2016 asti.

Sen jälkeen Malmilla ei ole enää tarjolla lennonvarmistuspalveluja. Malmi siirtyy Helsingin kaupungille, joka haluaa rakentaa sinne asuntoja.

Kaikki eivät mahdu Hyvinkäälle ja Nummelaan

Harrasteilmailijat siirtynevät jatkossa lähimmille Hyvinkään ja Nummelan kentille. Kaikki eivät voi ympäristösyistä kuitenkaan näille kahdelle kentälle ahtautua. Hyvinkään kaupunki haluaa kentän maapohjan mielummin asuntorakentamiseen.

Tämä tiedetään myös Lopen Räyskälässä, joka on halukas ottamaan ainakin osan Malmin toiminnoista kentälleen.

Oletan, että Malmin toimintoja osin hajautetaan

Heikki Pusa

Lopen kunta, Räyskälä-säätiö ja Suomen Urheiluilmailuopisto ovat olleet jo asiassa aktiivisia. Myös Hämeen liitto on valmistellut Malmin toimintojen saamista Räyskälään.

Päättämättä on vielä siirtyykö Malmin lentokentän toiminnot kokonaisuutena johonkin vai hajautetaanko ne.

– Oletan, että Malmin toimintoja osin hajautetaan. Räyskälän lentokeskuksesta on jo keskusteltu, että voisiko se tulla kyseeseen siinä tilanteessa jos Malmin kentän toimintoja siirretään muualle, kertoo suunnittelujohtaja Heikki Pusa Hämeen liitosta.

Peruspalvelut ovat Räyskälässä olemassa

Liitto pyrkii pitämään Räyskälää esillä siinä vaiheessa kun päätöksiä tehdään.

– Näin saataisiin Kanta-Hämeeseen uusia investointeja, jos Räyskälään soveltuvia toimintoja tulisi tänne. Vaikutus olisi myönteinen monella suunnalla. Siksi kannattaa viedä tätä asiaa eteenpäin eri tahojen kanssa, perustelee Pusa Hämeen liiton roolia koota lentokenttäasiassa Kanta-Hämeen eri toimijoita yhteen.

Heikki Pusa ei halua ottaa kantaa mitä Lopen Räyskälässä pitäisi tehdä, jotta se voisi ottaa Malmin lentotoimintaa harteilleen. Kentän nykyinen taso tuskin riittää.

– Lähtökohdiltaan olosuhteet Räyskälässä ovat erinomaiset, sillä perusinfra on siellä jo valmiina. Tärkeää olisi saada Räyskälään uutta toimintaa ja taloudellisia resursseja jotta kenttää voisi kehittää.