1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ebolaan kuollut jo noin 5 000 – katso päivitetty tautitilanne kartalta

Ebolaepidemia koettelee edelleen pahiten Länsi-Afrikkaa. Eniten tapauksia on kolmessa maassa: Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Tautiin on kuollut noin 5 000 ihmistä, ja tautitapauksia on rekisteröity yli 13 000. Katso Yle Uutisten kokoamalta kartalta maailman ebolatilanne sekä maakohtaiset tautitapaus- ja kuolinmäärät. Luvut ovat yhdistelmä Maailman Terveysjärjestön WHO:n ja Euroopan Tartuntatautiviraston ECDC:n tilastoista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valitse maa:
Koko maailmassa 13 713 tapausta, 4 423 kuolemaa. Lähteet: WHO, ECDC, tilanne 31.10.2014

Ebolavirus on tehnyt tuhojaan vajaan vuoden. Sairastuneita on Maailman Terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 13 000, kuolleita noin 5 000. Ebola tappaa jopa 70 prosenttia siihen sairastuneista.

Eniten kuolonuhreja on Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Guineassa puolet sairastuneista on kuollut.

Ebola on levinnyt epidemia-alueella olleiden mukana myös Yhdysvaltoihin sekä Eurooppaan, mutta tapaukset ovat yksittäisiä.

Yhdysvalloissa ja Espanjassa viruksen tiedetään tarttuneen sairastuneesta toiseen henkilöön. Sekä Espanjassa että Yhdysvalloissa virus levisi ebolapotilasta hoitaneisiin sairaalahenkilökuntaan kuuluviin.

Guinea lähtöpiste

Viides ja toistaiseksi tuhoisin ebolaepidemia alkoi vuoden 2013 joulukuussa Meliandoun kylästä Etelä-Guineasta.

Ensimmäisenä sairastuneena, ns. Patient Zerona, pidetään kaksivuotiasta Emile-poikaa. Hänen uskotaan saaneen tartunnan lepakosta. Pojalle nousi kuume tapaninpäivänä 2013, ja hän kuoli kaksi päivää myöhemmin.

Kahdeksan päivää tämän jälkeen pojan 3-vuotias sisko Philomena kuoli. Lasten äiti Sia menehtyi tammikuun 11. päivänä. Isoäiti Koumban ebola vei kolme päivää tämän jälkeen. Tragedia kolmessa polvessa.

Isoäidin hautajaisissa olleet sukulaiset veivät virusta ilmeisesti asuinkyläänsä, jossa lisää sukulaisia sairastui. Lisäksi heitä hoitanut sairaanhoitaja sairastui.