Vesipihi kerrostalo -kokeilu johti pysyvään säästöön

Jyväskyläläisessä kerrostaloyhtiössä kokeiltiin vuosi sitten kuukauden ajan veden säästämistä. Kokeilun jälkeen vedenkulutus talossa vakiintui pysyvästi alemmalle tasolle.

Vedensäästö
Vesihana valuu
Timo Nykyri / Yle

Jyväskyläläisessä 60-luvun kerrostalossa kokeiltiin veden säästämistä kuukauden ajan syksyllä 2013. 33 asunnon ja päiväkodin yhtiö onnistui vähentämään vedenkulutustaan lähes 25 000 litralla kuukaudessa.

– Mittarit luetaan noin kolmen kuukauden välein, niin on huomattu, että vedenkulutus on pysynyt sillä tasolla, jolle se kampanjassa asettui. Kyllä siitä on tuntunut hyötyä olevan, kertoo kokeiluyhtiön hallituksen puheenjohtaja Antero Westerlund.

Keinot eivät ole kovin monimutkaisia, kyse on oikeastaan siitä, että vettä ei valuteta sillon kun sitä ei tarvita.

– On meillä myös suuttimia vaihdettu, mutta ennen kaikkea kyse on huolellisuudesta. Että esimerkiksi pistetään suihku kiinni siksi aikaa kun saippuoidaan, joka tipasta joutuu kuitenkin maksamaan, Westerlund sanoo.

Yhtiön asukkaat myös sitoutettiin säästöohjelmaan.

– Jonkun esitteen kun lukaisee, niin se menee roskiin ja unohtuu siinä missä mainokset. Meillä kuitenkin kokoonnuttiin useampaan kertaan veden säästämisen tiimoilta, kertoo Westerlund.