Kuolevaisuudesta muistutetaan vanhoissa ruumispaareissa: "Tänään minä, huomenna sinä"

Yle Pohjois-Karjala kertoi Viinijärven ortodoksiselle haustamaalle pystytetystä kyltistä, joka muistuttaa ohikulkijaa kuolevaisuudesta. Pysäyttäviä tekstejä löytyy myös muualta kirkon piiristä kuten vanhoista, puisista ruumispaareista.

Kotimaa
Ruumispaarit Sastamalan Pyhän Marian kirkossa.
Pia Lähteenmäki

_"Kulkija ken lienetkin, pysähdy ajattelemaan, että sinunkin vuorosi kerran tulee" _lukee kyltissä, joka on pystytetty Viinijärven ortodoksiselle hautausmaalle Liperissä. Kyltti on pystytetty 1900-luvun alkupuoella. Juttuun liittyvissä nettikeskusteluissa on tuotu esille, että myös muualta kirkon piiristä löytyy hätkähdyttäviä tekstejä.

Esimerkiksi Sastamalan keskiaikaisesta Pyhän Marian kirkosta löytyvät vanhat, puiset ruumispaarit, joissa lukee: "_Kyllä perässäni tulette vielä pikemmin kuin luulette ja Tänään minä, huomenna sinä, hautaan kannetaan. _Sastamalassa asuva Pia Lähteenmäki kävi kesällä kirkossa ensimmäistä kertaa. Ruumispaarien teksti pysäytti.

– Kuka lienee tekstit kirjoittanut ja kenen kuolema on siihen kirvoituksen antanut. Kovin on asian ytimeen kirjoittaja kuitenkin osunut, enkä voi olla ajattelematta, että vaikka teksti sopii kenelle vaan, niin jollekin tietylle henkilölle se on aikoinaan piikiksi lihaan näihin ruumispaareihin kirjoitettu, Pia Lähteenmäki toteaa.

Pyhän Marian kirkko on rakennettu 1400-luvun lopulla.