1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keskustavaikuttajaa syytetään sanomalehden painostamisesta Uudenkaupungin seudulla

Vakka-Suomen Sanomien päätoimittaja sanoo mynämäkeläisen maakuntavaltuuston puheenjohtajan yrittäneen vaikuttaa lehden sisältöön. Erikoinen tapaus putkahti julkisuuteen vuosi tapahtumasarjan jälkeen. Paikallispoliitikko kiistää painostuksen.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Vakkasuomalainen keskustapoliitikko Pekka Myllymäki on pyrkinyt painostamaan Vakka-Suomen Sanomat -lehden toimittajia, todetaan Vakka-Suomen Sanomain kuntayhtymän hallituksen pöytäkirjaliitteessä. Painostus on tapahtunut pääosin syksyllä 2013.

Myllymäki on Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston puheenjohtaja ja muun muassa Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtaja. Hän on ehdolla myös Varsinais-Suomen maakuntajohtajaksi.

Kymmeniä viestejä toimitukseen

Pöytäkirjaliitteen mukaan Myllymäki on muun muassa lähettänyt sähköpostin, jossa hän kummeksuu, ettei toimittaja ole haastatellut häntä kuntataloutta käsitelleeseen artikkeliin. Samassa postissa Myllymäki kertoo lähettävänsä toimittajalle laatimansa esityksen, jonka pohjalta hän toivoo toimittajan tekevän kysymykset juttua varten.

Pöytäkirjaliitteessä on esillä myös useita muita erillisiä posteja, joiden sisältö on koettu painostaviksi.

Vakka-Suomen Sanomat on kuntayhtymän omistama paikallislehti.

Tapahtumista on kulunut jo vuosi

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja ja Mynämäen kunnanvaltuutettu Arja Kitola (kok.) kertoo ottaneensa vuosi sitten yhteyttä Mynämäen keskustaryhmän puheenjohtajistoon, minkä jälkeen Myllymäki ei enää ole lähettänyt posteja.

Painostaviksi koetut viestit tulivat julkisuuteen vasta nyt, kun puheenjohtaja Arja Kitola antoi asiasta kirjallisen tiedonannon yhtymähallitukselle. Arja Kitola sanoo ottaneensa asian esiin, koska Mynämäen Keskusta vaati Vakka-Suomen Sanomien yhtiöittämistä uuteen valmisteluun. Kitola halusi kertoa Myllymäen aiemmasta toiminnasta lehden omistajakuntien päättäjille.

Itse koin Mylllymäen viestit painostavina.

Jarno Keskinen

– Tässä oli niin paljon asioista, joista yhtymän hallitus ei tiedä, ja heidän ehkä kuuluisi tietää ja tehdä siitä omat johtopäätökset, Arja Kitola sanoo.

Myllymäki antoi lukijapalautetta

Pekka Myllymäki ihmettelee, miksi Arja Kitola nosti asian esiin nyt, vaikka yhteydenpidosta lehteen on aikaa vuosi.

– Erikoinen tapaus. Minun mielestäni tämä kertoo enemmän yhtymähallituksen kokooomuslaisen puheenjohtajan toiminnasta kuin minun journalistisesta toiminnastani ja yhteydenpidostani lehteen.

Pekka Myllymäki on sitä mieltä, että hänen yhteydenpitonsa Vakka-Suomen Sanomien päätoimittajaan on ollut normaalia journalistista yhteydenpitoa ja asioiden taustoittamista, ei painostamista.

En missään nimessä ole painostanut, mä olen antanut lukijapalautetta.

Pekka Myllymäki

– En missään nimessä ole painostanut. Olen antanut lukijapalautetta, johon minulla on omasta mielestäni oikeus.

Päätoimittaja tunsi painostusta

Vakka-Suomen Sanomien päätoimittaja Jarno Keskinen sanoo, että Myllymäki oli häneen yhteydessä vuosi sitten syksyllä kymmeniä kertoja. Keskinen sanoo, ettei ole vastaavaa palauteryöppyä saanut aiemmin.

– Ei ole koskaan aiemmin tullut keneltäkään muulta vastaavaa. Itse koin Mylllymäen viestit painostavina ja pidin niitä lehden sisältöön ja tekotapaan puuttumisena.

– Pekka Myllymäki kertoi viesteissä, että lehden toimitukselliset valinnat olivat vääriä. Hän kertoi, miten niiden olisi pitänyt olla ja että niiden pitäisi jatkossa muuttua, sanoo Vakka-Suomen Sanomien päätoimittaja Jarno Keskinen.