Japanilainen kokki haki oppinsa Suomesta – Japanissa keittiö on miehen maailma

Japanilainen Sari Slotte opiskeli aikuisiällä kokiksi Suomessa, sillä Japanissa naisen on vaikea ryhtyä ravintola-alalle. Hän kuitenkin palasi Japaniin oppiakseen tekemään oikeaoppista japanilaista ruokaa. Japanilaisen kokin mielestä suomalaisille on vielä uutta tutustua vieraisiin kulttuureihin makujen kautta.

Kotimaa
Kokki tekee sushia.
Karri Laihonen/ Yle

Paraisilla omaa ravintolaansa pyörittävä japanilainen Sari Slotte muutti Suomeen vuonna 2007. Hän on työkennellyt sekä Suomessa että Japanissa ravintoloissa. Kokiksi hän opiskeli Suomessa, sillä Japanissa ravintola-ala vieroksuu naisia. Hän kuitenkin palasi hetkeksi Japaniin oppiakseen laittamaan oikeaoppisesti japanilaista ruokaa.

– Japanissa ravintola on miehen maailmaa. Olin ainoa nainen siellä keittiössä. Nuoremmat työkaverit ottivat minut silti hyvin vastaan, Sari Slotte sanoo.

Japanissa ravintola on miehen maailmaa.

Japanilaislähtöinen kokki Sari Slotte

Japanilainen ruokakulttuuri mielletään vahvasti kala- ja riisivoittoiseksi. Suomalaiselle ensimmäisenä tulee usein mieleen sushi. Sushia ei kuitenkaan syödä joka arki-ilta vaan se on enemmänkin juhlaruokaa.

– Arkisin syömme aivan erilaista ruokaa. Riisi on japanilaisille niin kuin peruna tai leipä suomalaiselle. Syömme myös paljon kasviksia ja sesonkijuttuja. Minä käytän hyviä suomalaisia raaka-aineita japanilaisittain, kokki Sari Slotte kertoo.

Ruuan pitää olla esteettistä

Japanilaisessa ruokakulttuurille on tyypillistä käyttää paikallisia raaka-aineita ja sesonkituotteita. Ruokaa ei myöskään mausteta voimakkaasti vaan käytetään raaka-aineiden omia luonnollisia makuja. Japanissa ruuan esteettisyys on myös tärkeää.

Sari Slotten mielestä suomalaisille on vielä hieman vierasta tutustua ulkomaisiin ruokakulttuureihin ja maistella uusia makuja. Hän muistelee suomalaisen miehensä mummua, jonka maustehyllystä löytyi vain kaneli, pippuri ja suola.

– Suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu vahvasti, että syödään kotiruokaa, eikä lähdetä ravintolaan. Japanissakin toki tehdään paljon ruokaa kotona .