Venäjä ja Kiina estivät jälleen Etelämantereen merialueiden luonnonsuojelun – syynä Ukraina?

Monet maat vaativat Etelämantereen merialueiden suojelua, mutta Venäjä ja Kiina voivat halutessaan estää päätöksen. Luonnonsuojelujärjestöt ovat katkeria, sillä viime kerralla Venäjä ja Kiina perustelivat kieltoaan suojelualueiden laajuudella. Nyt supistettu ehdotuskaan ei kelvannut.

Ulkomaat
pingviini jäätiköllä
Corbis

Venäjä ja Kiina ovat estäneet kahden suuren mertensuojelualueen perustamisen Etelämantereen alueelle. Asiasta äänestettiin 25 maan muodostamassa Etelämantereen meren elollisten luonnonvarojen suojelukomissiossa (CCAMLR).

Komission sääntöjen mukaan jäsenmaiden on oltava yksimielisiä suojelualueiden perustamisessa.

Luonnonsuojelijat olivat toiveikkaita, että Venäjä ja Kiina tällä kertaa hyväksyisivät suojelualueet. Kun asia oli edellisen kerran esillä viime vuonna, nämä maat estivät päätöksen vedoten suojelualueiden liian suureen kokoon.

Nyt ehdotuksen tehnyt Australia oli supistanut suojeltavaa aluetta selvästi. Etelämantereen itäosaan suunniteltu suojelualue oli enää 1,0 miljoonan neliökilometrin laajuinen, kun viime vuonna esitettiin peräti 1,9 miljoonan neliökilometrin merialuetta. Toinen, Yhdysvaltain ja Uuden-Seelannin ehdotettama suojelualue sijaitsee Rossinmerellä ja sen laajuus oli 1,34 miljoonaa neliökilometriä.

Uutistoimisto AFP ei uutisessaan kerro Venäjän ja Kiinan vastahangan perusteita. Ympäristöjärjestöjen yhteistyöjärjestön Antarctic Ocean Alliancen venäläinen kampanjoija Grigori Tsidulko arvelee, että Venäjän kantaan on vaikuttanut maailman suhtautuminen Ukrainan tapahtumiin. Hän toteaa kuitenkin, että Venäjä on jättänyt oven auki jatkoneuvotteluille.

Ympäristöjärjestöt ovat erittäin pettyneitä neuvottelujen tulokseen. Etelämantereen alueen meret ovat luonnonsuojelullisesti erittäin arvokkaita, mutta ne ovat myös keskeisessä asemassa monien muiden merten kalakantojen kehitykselle.

Lähteet: AFP