USA: Syyriaan virtaa tuhat taistelijaa kuukaudessa

Kansainväliset toimet taistelijoiden pääsyn estämiseksi Syyriaan ovat osoittautuneet riittämättömiksi, arvioivat yhdysvaltalaiset asiantuntijat. Syyrian sotaan matkustaa enemmän vapaaehtoisia taistelijoita kuin muihin Lähi-idän konflikteihin kymmeneen vuoteen.

Ulkomaat
Näkymä Kobaneen Turkin suunnasta
Näkymä Syyrian Kobaneen Turkin suunnasta Yhdysvaltain ilmaiskun jälkeen 22. lokakuuta 2014.Sedat Suna / EPA

Syyriaan matkustaa joka kuukausi noin tuhat ihmistä taistelemaan eri ryhmittymien riveissä. Asiasta kertovat nimettöminä pysyttelevät yhdysvaltalaiset tiedusteluasiantuntijat sanomalehti Washington Postille (siirryt toiseen palveluun) ja NBC-uutiskanavalle.

Taistelijoiden virta Syyriaan ei ole laantunut, vaikka YK on määrännyt kaikkia maita päästämästä jihadisteja matkustamaan sota-alueelle ja Yhdysvaltain johtama liittouma tekee ilmaiskuja Isis-järjestöä vastaan.

USA:n tiedusteluelimet arvioivat, että Syyriaan on matkustanut yli 16 000 vapaaehtoista taistelijaa 80 maasta.

Vaikka sotivat järjestöt kärsivät jatkuvasti miestappioita, taistelijoiden määrä ei vähene, koska ulkomailta tulee jatkuvasti uusia vapaaehtoisia. Taistelijoiden määrä itse asiassa kasvaa kaiken aikaa.

Taistelijoiden virta on suurin, mitä Lähi-idässä on nähty ainakin kymmeneen vuoteen, asiantuntijat sanovat.

Suurin osa tulijoista on peräisin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Suurin vapaaehtoisjoukko on tullut Tunisiasta, noin 3 000 taistelijaa. Euroopasta on lähtenyt 2 000 ihmistä ja Yhdysvalloista runsas sata.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset