1. yle.fi
  2. Uutiset

Sijoititko rahaa I maailmansotaan? – Britannia voi nyt maksaa rahasi takaisin

Britannia rahoitti sotaponnistuksiaan joukkovelkakirjoilla, joilla ei ole ollut eräpäivää. Nyt maan valtiovarainministeriö lupaa lunastaa velkakirjoja takaisin.

Ulkomaat
Sotilaita juoksuhaudassa. Kuva Fromelles'n taistelusta.
FT3

Britannia ostaa takaisin joukkovelkakirjoja, joilla aikoinaan rahoitettiin maan sotaponnistuksia ensimmäisessä maailmansodassa.

Britannian valtiovarainministeriö on edelleen velkaa sijoittajille näistä sotavelkakirjoista noin kaksi miljardia puntaa, eli 2,5 miljardia euroa.

Valtiovarainministeri George Osborne kertoi tänään perjantaina, että Britannia aikoo järjestellä uudelleen vanhoja valtionvelkojaan, joista osa periytyy aina 1700-luvulle asti.

Velkoja järjestellään uudelleen 218 miljoonan punnan arvosta. Osa tästä summasta voidaan käyttää vuonna 1917 liikkeelle laskettujen National War Bond -joukkovelkakirjojen takaisinostoon.

Velkakirjoille ei ole määrätty erääntymispäivää, joten ministeriö ei ole lunastanut niitä takaisin. Ministeriö on tyytynyt maksamaan sijoitukseen kuuluvan neljän prosentin vuosikoron.

Velkakirjoille on tähän mennessä maksettu korkoa 1,26 miljardia puntaa aina siitä lähtien, kun valtiovarainministerinä toimi Winston Churchill.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi