Junckerin EU-komissio aloitti työnsä – "Nyt on aika kääriä hihat"

Juncker on ilmoittanut julkistavansa jo jouluun mennessä 300 miljardin euron suuruisen investointisuunnitelman, jonka toivotaan vahvistavan kasvua ja helpottavan työttömyyttä.

Ulkomaat
Miehet rivissä.
Eurooppa-neuvoston uusi ja väistyvä puheenjohtaja Donald Tusk (vas.) ja Herman Van Rompuy sekä EU-komission edellinen ja uusi puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja Jean-Claude Juncker poseerasivat komission päämajassa Brysselissä torstaina.Olivier Hoslet / EPA

Jean-Claude Junckerin johtama uusi EU-komissio on aloittanut virallisesti työnsä lauantaina.

Juncker on ilmoittanut komission viisivuotisen toimikauden ensimmäisiä tehtäviä olevan 300 miljardin euron suuruisen investointisuunnitelman käynnistäminen jouluun mennessä. Paketin toivotaan vauhdittavan kasvua ja auttavan helpottamaan työttömyyttä.

Juncker lupaa lauantaina antamassaan tiedotteessa, että hänen tiiminsä työskentelee määrätietoisesti, jotta Eurooppa pääsisi uuteen alkuun.

– Nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä työhön, Juncker sanoi.

Junckerin komissiossa on 28 jäsentä. Suomalaiskomissaari Jyrki Katainen (kok.) toimii komission kasvusta ja työllisyydestä vastaavana varapuheenjohtajana.

Juncker seuraa komission puheenjohtajana portugalilaista José Manuel Barrosoa, joka oli tehtävässä kymmenen vuotta.

Vuonna 1954 syntynyt Juncker on Luxemburgin kristillissosiaalisen kansanpuolueen poliitikko, joka toimi maansa pääministerinä 19 vuotta. Hän on toiminut myös työ- ja valtiovarainministerien tehtävissä. Juncker oli eurokriisin synkkinä vuosina euroryhmän puheenjohtaja.