1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Jehovan todistajat kielsi kertomasta raiskauksesta poliisille"

Entisten Jehovan todistajien mukaan Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa on käsitelty myös rikosasioita. Komitea on kieltänyt kertomasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä poliisille. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on pyytänyt selvitystä, kuinka poliisi voisi käsitellä paremmin uskontojen uhrien tapauksia.

Jehovan todistajien entinen jäsen Kirsi-Maria Aho

Jehovan todistajien entinen jäsen Kirsi-Maria Aho kohtasi seksuaalista hyväksikäyttöä parikymmentä vuotta sitten. Hyväksikäytön vuoksi hän joutui uskonyhteisön oikeuskomitean kuultavaksi. Hyväksikäyttäjä ei kuulunut Jehovan todistajiin.

– Kyseessä oli rikos. Mies ensin raiskasi minut ja sen jälkeen käytti seksuaalisesti hyväkseen. Tämä olisi ollut poliisin asia, mutta vanhemmisto kielsi viemästä asiaa poliisille, koska Jehovan nimeä ei saa viedä lokaan, Aho kertoo.

Aho joutui komitean kuultavaksi useita kertoja. Hän kuvaa komitean käsittelyä julmaksi ja syyllistäväksi.

– Se oli tosi julmaa. Nuori tyttö joutui aikamoiseen tulitukseen kolmen miehen edessä. Miehet esittivät hämmentäviä kysymyksiä, kuten olenko harrastanut ryhmäseksiä.

– Komiteassa painotettiin sitä, että minä olen tehnyt väärin ja olen paha ja haureellinen. Kukaan ei puolustanut minua.

Rangaistukseksi Aho erotettiin yhteisöstä. Samalla hän joutui eroon läheisistään. Rajuista kokemuksista toipuminen on ollut hidasta.

– Luulin 22 vuotta, että olen paha. Siitä saakka, kun minut erotettiin Jehovan todistajista, olen uskonut näin. Taideterapiaopintojen myötä minulle on tullut itsekunnioitusta ja ymmärrystä. Olen tajunnut, että ei se voi olla niin, että minä olen se paha. 

Sisäministeri selvittää poliisin keinoja

Uskontojen uhrit tuki -yhdistys on kerännyt 28 ihmisen kokemuksia Jehovan todistajien oikeuskomiteoista. Aho on yksi heistä. Yhdistys luovutti tällä viikolla sisäministeri Päivi Räsäselle listan ehdotuksia, kuinka yhteiskunnan tulisi puuttua Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan. Räsänen vastaa hallituksessa uskonnollisia yhdyskuntia koskevista asioista.

Yhdistys muun muassa ehdottaa, että uskonnolliset tuomioistuimet voitaisiin kieltää lailla. Räsänen on välittänyt asiasta oikeusministeriöön selvityspyynnön.

– Missään tapauksessa meidän ei tule hyväksyä, että olisi rinnakkaisia oikeusjärjestelmiä, joissa rikoksia tutkittaisi ja pohdittaisi sanktioita. Nyt tietenkin on selvitettävä mitä nämä oikeuskomiteat meidän lainsäädäntömme valossa tarkoittavat, Räsänen sanoo.

Räsänen on jo pyytänyt myös omalta ministeriöltä selvitystä poliisin osalta.

– Tässä on esimerkiksi toivottu, että poliisissa ymmärrettäisiin paremmin näitä tilanteita ja tässä on yksi asia mitä aion selvittää.

Jehovan todistajat pitävät Uskontojen uhrien tuki- yhdistyksen toimia hyökkäyksenä uskon periaatteita kohtaan. Yhteisö ei halunnut kommentoida asiaa tämän enempää.