1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Burkina Fason oppositio kutsuu kansan armeijan vastaiseen mielenosoitukseen

Maan oppositiopuolueet ja kansalaisjärjestöjen johtajat aikovat järjestää armeijan vastaisen joukkomielenosoituksen maan pääkaupungissa sunnuntaina.

Mielenosoittajat polttivat kadulle kasattua romua Ougadougoussa perjantaina. Kuva: Str / EPA

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Burkina Fason oppositio ja kansalaisjärjestöjen johtajat eivät hyväksy armeijan valtaannousua siirtymäkauden ajaksi. Ne kehottavat kansalaisia osoittamaan mieltään armeijan valtaa vastaan maan pääkaupungissa Ouagadougoussa sunnuntaina.

Oppositio ja kansalaisjärjestöjen johtajat sanoivat yhteisessä lausunnossaan, että "kansannousun voitto" kuuluu kansalle, jolla pitäisi näin ollen olla nyt oikeus johtaa vallanvaihdon siirtymäkautta. Ne varoittivat, ettei armeija saa missään tapauksessa kaapata valtaa.

Burkina Fason armeija kertoi torstaina ottaneensa vallan maassa. Maata 27 vuotta hallinnut presidentti Blaise Compaoré erosi perjantaina kaksi päivää jatkuneiden mielenosoitusten ja armeijan ilmoituksen jälkeen.

Lauantaina armeija ilmoitti tukevansa everstiluutnantti Isaac Zidaa johtamaan vallanvaihtoa.

Afrikan unioni on vaatinut omassa lausunnossaan Burkina Fason armeijaa luovuttamaan vallan maan siviiliviranomaisille. Unioni ilmoitti, että sen Rauhan ja turvallisuuden neuvosto keskustelee maan tilanteesta maanantaina.