1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ylen toimittaja Itä-Ukrainassa: Tiedossa sekava äänestys

Ukrainan separatistialueilla niin kutsutuissa Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa äänestetään tänään uudesta johdosta parlamenttivaaleissa. Vaaleilla separatistit haluavat viestittää olevansa itsenäisiä valtoita. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut vaalit laittomina.

Ulkomaat
Zahartšenko poistuu äänestyskopista.
Niin kutsutun Donetskin kansantasavallan pääministeri Alexandr Zahartšenko poistui äänestyskopista sunnuntaina Donetskissa. Alexander Ermochenko / EPA

– Olisimme voineet jäädä osaksi Ukrainaa, mutta he olisivat tuhonneet meidät täydellisesti alueena ja kansana, Donetskin kansantasavallan pääministeri Alexandr Zaharchenko sanoi vaalitilasuudessa keskiviikkona.

Hän on jo ennalta lähes vuorenvarma voittaja Donetskin uudeksi päämieheksi. Separatistialueiden vaaleihin liittyy niin paljon epäselvyyksiä, että vaali-sanan käyttö on rankasti ylimitoitettua. Nämä vaalit muistuttavatkin enemmän Krimin ja separatistialueiden lavastetuja kansanäänestyksiä, kuin varsinaisia parlamenttivaaleja. Järjestelyissä on kosolti puutteita. Nykyisen johdon kilpailijoita ei hyväksytty ehdokkaiksi.

Esimerkiksi Pavel Gubarev, joka oli keväällä separatistien johtohahmoja, selvisi täpärästi hengissä murhayrityksestä, jonka uskotaan liittyvän hänen pyrkimyksiinsä asettua ehdolle. Myöskään kommunistipuoluetta ei huolittu ehdolle, koska puolue ei ollut rekisteröitynyt oikealla tavalla. Käytäntö muistuttaa Venäjän vaaleissa tapahtuvaa ennakkovalintaa.

Huvittava yksityiskohta on se, että Donetskin satapaikkaiseen parlamenttiin on ehdolla kaksi puoluetta, mutta vain kuusi ehdokasta. Ketkä täyttävät loput 94 paikkaa jää nähtäväksi. Puolueiden nimet ovat Donetskin kansantasavalta ja Vapaa Donbass. Näiden puolueiden välit vaikuttavat huomattavan läheisiltä.

Yhdysvaltain ETYJin lähettilään mielestä vaalit ovat absurdia, väkivaltaista teatteria. Siksi ETYJ ei tarkkaile vaaleja, vaikka se on ainoa diplomaattinen järjestö alueella. Europpan turvallisuus ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) sijaan uusi järjestö nimeltään Euroopan turvallisuus ja yhteistyöassosiaatio (ETYA) tarkkailee vaaleja. Ainoa ongelma on se, että kukaan ei ole kuullut puhuttavan tästä järjestöstä aikaisemmin. Kiovassa on säädetty laki kapinallisalueiden autonomiasta, jonka mukaan alueella pitäisi järjestää vaalit 7. joulukuuta. Kiovan mukaan autonomia osana Ukrainaa noudattaa Minskin aseleposopimusta, mutta separatistijohtajat ovat eri mieltä. He ajavat täyttä itsenäisyyttä. Kansainvälinen yhteisö on laajalti tuominnut vaalit.

Venäjä kuitenkin tukee vaaleja, ja ne ovat saaneet hyvin paljon näkyvyyttä venäjän uutisissa. Separatistialueet siirsivät äskettäin kellot Moskovan aikaan, symbolinen ele, joka kertoo siitä, mihin suuntaan nämä alueet ovat liukumassa.

Lue seuraavaksi