1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Burkina Fasossa osoitetaan mieltä armeijaa vastaan

Oppositio ja kansalaisjärjestöjen johto vastustavat sitä, että armeija on ilmoittanut ottavansa maan johtoonsa pitkäaikaisen presidentin Blaise Compaorén eron jälkeen.

Ulkomaat

Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet osoittamaan mieltä armeijan valtaannousua vastaan. Mielenosoitukseen ovat kehottaneet oppositio ja kansalaisjärjestöt, jotka vaativat siviilejä johtamaan presidentti Blaise Compaorén eron jälkeistä siirtymäkautta.

Burkina Fasoa 27 vuotta hallinnut Compaoré erosi perjantaina, kun häntä vastaan oli osoitettu mieltä kaksi päivää ja armeija oli ilmoittanut ottavansa maan siirtymäkaudeksi johtoonsa. Lauantaina Compaorén kerrottiin lähteneen naapurimaahan Norsunluurannikolle ja armeija hyväksyi maan väliaikaiseksi johtajaksi everstiluutnantti Isaac Zidan.

Oppositio ja kansalaisjärjestöjen johtajat sanovat kuitenkin yhteisessä lausunnossaan, että kansannousun voitto kuuluu kansalle ja sillä pitäisi olla oikeus johtaa siirtymäkautta.

YK on Afrikan unionin ja Yhdysvaltojen tavoin tyrmännyt armeijan valtaannousun. YK:n Länsi-Afrikan-edustaja Mohamed Ibn Chambas vihjasi pakotteiden mahdollisuuteen.

– Haluamme välttyä siltä, että meidän täytyisi määrätä pakotteita Burkina Fasolle, Chambas sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa hän vaati siviilejä johtamaan siirtymäkautta.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset