YK: Kasvihuonekaasuja ilmakehässä ennätysmäärä, päästöjen vähentämiseen vain vähän aikaa

YK:n ilmastonmuutospaneelin mukaan ilmastonmuutoksen hillitseminen tulee halvemmaksi kuin hillitsemättömän ilmastonmuutoksen aiheuttamat vahingot.

ilmasto
Liikenneruuhka saksalaisella moottoritie A5:llä.
Liikenneruuhka saksalaisella moottoritie A5:llä joulukuussa 2010.Jürgen Mahnke / EPA

YK:n ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä on ennätyksellisen suuri ja maailmalla on vain vähän aikaa pitää kohtuullisin kustannuksin ilmaston lämpeneminen kurissa.

Loppuraportti vaatii nyt ensi kertaa, että fossiilisten polttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa kokonaan tämän vuosisadan loppuun mennessä. Se tarkoittaa muun muassa, että sähköntuotanto pitäisi mullistaa ja siirtyä lähes kokonaan päästöttömiin lähteisiin jo runsaan kolmen vuosikymmenen aikana – muuten ilmasto lämpenee yli vaarallisen kahden asteen rajan.

"Maailmanpoliittinen haaste"

Raportti on kova pala nieltäväksi kivihiilestä ja öljystä riippuvaisille valtioille, kuten Saudi-Arabialle ja toiselle ilmastoänkyrälle Venäjälle.

– Näiden maiden talous on riippuvaista siitä, että ne myyvät öljyä, kaasua ja kivihiiltä. Tämä on myös maailmanpoliittinen haaste, jos muutosta aletaan torjua, pääjohtaja Petteri Taalas Ilmatieteen laitokselta arvioi.

Taalas on Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja.

Raportin mukaan kolmen keskeisen kasvihuonekaasun – hiilidioksidin, metaanin ja dityppioksidin – määrä ilmakehässä ei ole ollut näin suuri kertaakaan aiemmin ainakaan 800 000 vuoteen.

Silti raportti on edeltäjiään toiveikkaampi. Vähäpäästöinen teknologia on halvempaa kuin ennen. Sitä ovat ottamassa yhä enemmän käyttöön myös maailman suurimmat saastuttajat Kiina ja Yhdysvallat.

– Keinot päästöjen vähentämiseksi ovat entistä parempia, ja teknisesti niitä on entistä enemmän olemassa. Eväät paremmalle tielle siirtymiseksi on entistä paremmat, Taalas sanoo.

Keskilämpötila noussut 0,85 astetta

Maailman keskilämpötila on noussut 0,85 astetta vuodesta 1880 lähtien. Merenpinta on puolestaan noussut keskimäärin 19 senttiä vuosina 1901–2010, IPCC kertoo raportissaan.

Tällä hetkellä maailma on paneelin mukaan kulkemassa kohti sitä, että keskilämpötila nousisi ainakin neljä astetta vuoteen 2100 mennessä. Tämä merkitsisi kuivuuden ja tulvien pahenemista, merenpinnan nousua ja lajien häviämistä. Riski vakaviin, laajalle leviäviin ja peruuttamattomiin vaikutuksiin on hyvin suuri, IPCC uskoo.

Se arvioi, ettei ilmastonmuutoksen vaikuttaisi merkittävästi talouskasvuun. Kunnianhimoinen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen leikkaisi vuosittain arviolta 0,6 prosenttiyksikköä kulutuksen 1,6–3,0 prosentin kasvusta.

Paneeli toteaa, että ilmastonmuutoksen hillinnän kustannukset olisivat vielä kohtuulliset, mutta viivytys päästöjen vähentämisessä nostaisi niitä merkittävästi. Päästöjen vähentämisen kustannukset, muun muassa siirtyminen puhtaampiin energialähteisiin ja energiatehokkuuden lisääminen, tulisivat joka tapauksessa halvemmiksi kuin hillitsemättömän ilmastonmuutoksen kustannukset, paneeli katsoo.

Raportissa todetaan myös, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa jo 95 prosentin todennäköisyydellä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP